Eropuit!

Naar de bollen - Anton L. Koster

Vanaf dit najaar staat Museum De Zwarte Tulp in Lisse in het teken van het werk van de schilder Anton L. Koster (1859 Terneuzen – 1937 Haarlem). De laatste uitgebreide tentoonstelling van Koster was in 1959 te zien in Haarlem; hoog tijd om het bijzondere werk van deze bollenveldenschilder weer te tonen.

Er zijn ruim vijftig werken te zien, afkomstig uit particulier bezit maar ook uit de eigen collectie van Museum De Zwarte Tulp, het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum en Teylers Museum. De tentoonstelling duurt van 16 september 2017 tot en met 29 april 2018.

Anton L. Koster
Vanaf 1890 woonde Anton L. Koster in Haarlem en later in Heemstede. In deze nieuwe omgeving werd Koster gegrepen door de schoonheid van de bloembollenvelden en maakte van het schilderen van dit onderwerp zijn specialisme.

Ieder voorjaar ging Koster met zijn schildersspullen op pad om studies – van soms herkenbare locaties in de Bollenstreek – te maken. Hij gebruikte die studies en schetsen later in zijn atelier als voorbeeld voor grotere schilderijen.

De typisch Hollandse bloembollenvelden werden door Koster op een impressionistische manier vastgelegd met altijd aandacht voor de kenmerkende aspecten van het bollenlandschap: de vaarten, de heggen van elzen en beuken, de schafthuisjes, de rietschelven en de arbeiders die op het land aan het werk zijn.

Tentoonstelling
Op de tentoonstelling zijn naast dertig schilderijen ook twaalf bijzondere zwart-wit pentekeningen van bolgewassen te zien. De pentekeningen zijn sinds de verwerving ervan door Teylers Museum in 1915 nooit meer tentoongesteld.

In het Prentenkabinet worden ook aquarellen getoond en pastels – tekeningen in gekleurd krijt –, een techniek waarin Koster zeer bedreven was.


Datum en locatie

Datum: 16-09-2017 t/m 29-04-2018
Locatie: Museum de Zwarte Tulp, Lisse
Website: http://www.museumdezwartetulp.nl


Meer informatie

Meer informatie over deze activiteit vindt u op opentuinagenda:


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 24 juni 2018

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten