Bestuiving

een appelboom kiezen - deel 2

AppelbloesemVera Greutink

Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom in principe bestoven worden door een ander ras. Als er geen appelbomen in de buurt groeien, is het raadzaam om zelf meerdere rassen te planten. Is dit niet mogelijk, bestaan er ook een aantal zelfbestuivende appelrassen. En natuurlijk spelen insecten een belangrijke rol bij de bestuiving van appelbomen, niet alleen honingbijen, maar ook hommels en solitaire bijen.

De meeste appelrassen hebben een bestuiver van een ander ras nodig, maar deze andere boom hoeft er niet direct naast te staan - een afstand tot 100 meter is meestal prima. Dat betekent, dat appelbomen in de nabije tuinen ook jouw appelboom kunnen bestuiven en dus is het niet per se nodig zelf meerdere rassen te planten. Wel moeten de appelbomen in dezelfde periode bloeien.

Officieel worden appels in zeven groepen verdeeld, afhankelijk van hun bloeitijd, waarbij groep 1 het eerst bloeit en groep 7 het laatst. Appels in één groep kunnen andere rassen van dezelfde groep bestuiven en ook van de twee groepen ernaast. Er zijn op internet bestuivingstabellen te vinden en ook de meeste kwekerijen geven goed advies.

Naast de bloeitijd is ook de kwaliteit van het stuifmeel belangrijk. Een aantal bekende appelrassen, zoals Goudreinet, Bramly’s Seedling of de Notarisappel, zijn zogenaamde triploïde rassen: waar de meeste appels 34 chromosomen hebben, hebben de triploïde rassen er 51. Stuifmeel van deze triploïde rassen is dan ook niet geschikt voor de bestuiving van andere appelrassen. Dat betekent, dat als je deze toch wilt telen (en het zijn vaak gezonde, sterke bomen met grote appels) er daarnaast 1 zelfbestuivende variëteit geplant moet worden die het triploïde ras kan bestuiven, of een bestuiver voor het triploïde ras plus een andere appel die de bestuiver bestuift.


Zelfbestuivers

Enkele appelrassen kunnen ook zichzelf bestuiven, dus heb je ruimte voor maar een boom en staan er geen appels in de buurt, dan bieden deze rassen een uitkomst. Overigens zal een kruisbestuiving altijd de opbrengst vergroten, ook bij zelfbestuivende rassen.
Oude appelrassen die zelfbestuivend zijn: Brabantse Bellefleur, Early Victoria, Groninger Kroon, Laxton’s Superb, London Pippin, Mank’s Codlin, Zigeunerin, Zoete Kroon


Insecten

Appelbomen worden door insecten bestoven. Naast honingbijen spelen ook hommels en solitaire bijen een belangrijke rol bij het bestuiven van appelbomen, vooral bij lagere temperaturen, wanneer er weinig honingbijen vliegen. Het is een goed idee om naast appelbomen ook wat drachtplanten in je tuin te zetten. Vele kruiden (zoals tijm, oregano, salie) zijn goede drachtplanten en we kunnen ze ook in de keuken gebruiken. Hommels en solitaire bijen hebben ook een woonplek nodig: meestal is het genoeg om niet al te opruimerig te zijn in de tuin en wat “afval” zoals blad en takjes of boomstronken te laten liggen. Maar wie dit te rommelig vindt, kan natuurlijk een heel keurig insectenhotel bouwen.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 28 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten