Brambozen - 2
het beste van bramen en frambozen
Loganbes
Loganbes is een toevallig ontstane kruising van braam en framboos. In 1881 zaaide rechter Logan in Californië braamzaad in een poging om een betere bramensoort te verkrijgen. De braam waar het zaad vanaf kwam stond echter naast een frambozenstruik die tegelijk bloeide en die de braam heeft bestoven. De resulterende plant was dicht gestekeld en groeikrachtig, met paarsrode, ongeveer 4 cm lange vruchten. Inmiddels bestaan ook stekelloze variëteiten, beter geschikt voor kleine tuinen. Loganbes is vrij schaduwtolerant en kan zelfs tegen een noordmuur geplant worden, mits ze voldoende indirect licht krijgt. De vruchten rijpen over een periode van meerdere weken, wat ze niet geschikt maakt voor commerciële teelt, maar des te geschikter voor hobbytelers. De vruchten zijn aan de zure kant, dus iets minder lekker om uit de hand te eten, maar geweldig als grondstof voor jam of taart.
Taybes
Zoals de loganbes is taybes een kruising van verschillende soorten braam met framboos, geselecteerd door Derek Jennings in Schotland. De naam verwijst naar de Schotse rivier Tay. De vruchten zijn ongeveer even groot als die van loganbes, maar de friszoete, aromatische smaak maakt de vruchten geschikter als handfruit. Ook hiervan bestaat een stekelloze variëteit, “Buckingham”, spontaan opgekomen in een volkstuin in Buckinghamshire.
Silvanbes
Een ingewikkelde hybride (met boysonbes en marionbes tussen zijn voorouders) geselecteerd in Australië. De ziekteresistente planten kunnen goed tegen vorst en gedijen ook op zware grond. De silvanbes is een rijkdragende, forse groeier. De vruchten zijn zeer zoet en kunnen reeds voor ze volledig rijp zijn gegeten worden, wat maakt dat de oogstperiode heel lang is.
Tummelbes
Een variant op de taybes, ook uit Schotland afkomstig, die beter vorst verdraagt en ook in strenge winters niet bevriest. De smaak is iets minder zoet dan bij de taybes, dichter bij de logan. De harige stengels groeien meer rechtop dan de taybes.
Sunberry
Een vrij recente kruising met een lange oogstperiode. De donkere, glanzende vruchten hebben een goede smaak, maar de plant groeit fors uit en is nogal stekelig, dus beter geschikt voor grotere tuinen.
Boysenbes
De exacte oorsprong van de boysenbes is onbekend, maar waarschijnlijk gaat het om een kruising van braam met loganbes, het eerst geteeld in Californië. De 3 tot 4 cm grote, paars-zwarte vruchten smaken friszuur en kunnen vanaf eind juli geoogst worden. Boysenbes doet het ook goed op zandgrond en is weinig gevoelig voor droogte. Er bestaat ook een doornloze variant, die minder sterk en minder productief is.