Groentezaden bewaren - 2

hoe lang zijn zaden houdbaar?


Kiemtest

Wil je meer zekerheid wat de kiemkracht betreft, kun je ook een kiemtest uitvoeren. Leg ongeveer 20 zaden op een vel vochtig keukenpapier. Rol het papier op en plaats in een gesloten plastic zakje of een plastic container bij kamertemperatuur. Schrijf de datum en naam van de soort op een label. Controleer de zaden na een dag of drie en dan elke dag daarna. Haal de ontkiemde zaden uit en schrijf het aantal op. Besproei het papier zo nodig opnieuw met water zodat het vochtig blijft, maar niet te nat want dan kunnen de zaden gaan rotten.

De meeste groentesoorten ontkiemen binnen een week, maar bij sommige (zoals pastinaak en wortels) kan het zelfs drie weken duren. De leeftijd van het zaad heeft ook invloed op hoe lang het duurt. Ik zie dit vooral duidelijk bij tomaten, waarbij het zaad van vorig jaar binnen drie dagen kiemt, maar ouder zaad er wel een week over doet, hoewel in beide gevallen uiteindelijk bijna alle zaden ontkiemen. Als er een paar dagen geen nieuwe kiemen meer verschijnen, is de test waarschijnlijk afgelopen en kun je het kiempercentage berekenen.

En tot slot nog dit: als zaden niet goed kiemen, denken we meestal dat het aan ons ligt – misschien hebben we te weinig of teveel water gegeven? Misschien was het te warm of te koud? Maar soms is de kwaliteit van het zaad gewoon slecht. Grote zaadbedrijven met een duizelingwekkend aanbod halen meestal zaden uit vele bronnen en ondanks kwaliteitscontroles weten ze niet altijd zelf wat ze verkopen.

Mijn ervaring is, dat kleine zaadbedrijven het meest betrouwbaar zijn – hun aanbod is weliswaar kleiner, maar ze houden controle in eigen hand en vernieuwen jaarlijks de voorraad groentezaden. Ze voelen zich direct verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun product en zijn heel klantvriendelijk. Voor meer informatie over mijn favoriete zaadbedrijven, zie hier.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 28 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten