Kiemgroenten - 2

heerlijk en ook nog eens boordevol vitaminen


Zaaien op schaal

Kiemgroenten zijn op verschillende manieren te telen. In de meeste gevallen heb je geen aarde nodig. Veel makkelijk kiemende soorten kweek je op een paar velletjes vochtige keukenrol in een schaaltje. Zaai de zaden regelmatig uit, maar wel vrij dicht op elkaar. Zet ze op een lichte plek (niet in de zon). Dek de schaal af met vershoudfolie tot de eerste kiemen ontstaan. Giet elke dag een beetje water erbij, zodat de keukenrol niet uitdroogt, maar zorg dat de zaden niet gaan drijven. Een plantenspuit gebruiken is makkelijker. De oogst volgt na enkele dagen, wanneer het eerste bladpaar is verschenen. Deze methode is geschikt voor oa. tuinkers, broccolikers, mosterd, graansoorten, alfalfa, lente-ui of Chinese bieslook


Zaaien in pot

Zaden die je dagelijks moet spoelen met water kweek je anders, maar niet ingewikkelder. Zorg voor een (schone!!) glazen (jam)pot, een elastiekje en een stukje gaasdoek of tule. Strooi onderin de pot een laagje zaden van ongeveer 0,5cm dik. Giet er kraanwater bij en laat de zaden even een uurtje weken. Doe dan het gaasdoek over de pot, elastiekje erover en giet het water goed af. Laat de pot nu staan. Sommige soorten kiemen in het licht, andere dien je donker te zetten. Volg hierbij de zaaiaanwijzing op de verpakking. Spoel de zaden vervolgens één à twee keer per dag goed om en laat ze heel goed uitlekken. Zodra de zaden kiemen schud je de kiemen een paar keer om, zodat er steeds genoeg zuurstof bij kan. Om te oogsten, neem je gewoon wat kiemen uit de pot. Je kunt ze een paar dagen bewaren in de koelkast. Bij voorkeur wel blijven spoelen. Deze methode is geschikt voor oa. kikkererwt, adzukiboon, taugé, biet, radijs en alfalfa.


Zaden kopen

Zaden kun je kopen in natuurwinkels of zaadhuizen, zoals Vreeken of De Bolster. Je kunt zaden ook in iets grotere verpakkingen bestellen bij bijvoorbeeld Slowjuice. Controleer altijd van tevoren goed of de zaden echt bestemd zijn voor de teelt van kiemgroente, want zaden die bestemd zijn voor uitzaai buiten zijn vaak behandeld met kiemremmende of schimmeldodende middelen.


Hygiene

Het kiemen vindt plaats onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn omstandigheden waar niet alleen de kiemplantjes, maar ook bacteriën goed gedijen. Op kiemgroenten kunnen dan ook bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Door kiemgroente goed te wassen onder stromend water en niet te lang te bewaren, is besmetting te voorkomen. Van verhitten gaan de bacteriën dood. Dit kan door de kiemgroenten enkele seconden onder te dompelen in kokend water of ze een even te wokken. Wanneer je de kiemplantjes tijdens de teelt voldoende vaak gewassen hebt, goed hebt laten uitlekken, regelmatig hebt omgeschud en hygiënisch materiaal hebt gebruikt, is de kans op besmetting gering. Je kunt de kiemen dan ook prima rauw eten. Rauw is de smaak het meest intens en zijn er geen vitaminen verloren gegaan.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 28 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten