Kruiden als medicijn
geneeskrachtige werking van kruiden
Kruidengeneeskunde is hoogstwaarschijnlijk de langst gebruikte vorm van geneeskunde en vandaag de dag maakt naar schatting zo’n 80% van de wereldbevolking nog steeds gebruik van kruiden als medicijn. In het westen hebben we het geluk moderne geneeskunde binnen handbereik te hebben, maar toch zijn er situaties wanneer ook wij baat kunnen hebben bij het gebruik van kruiden: ter ondersteuning van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam en ter bestrijding van alledaagse kwalen en klachten.
Kruiden hebben weinig bijwerkingen, kunnen meestal ook door kinderen veilig gebruikt worden, en toch zijn ze vaak verrassend effectief. Vele kruiden zijn heel veelzijdig en met een handvol soorten kunnen uiteenlopende klachten behandeld worden. Zoals een kruidengenezer zei: “Het is beter om tien toepassingen van een plant te kennen, dan een toepassing van 10 verschillende planten.”
Hier een overzicht van de geneeskrachtige werking van veel geteelde Mediterrane kruiden:
Salie
Salie (Salvia officinalis) is sterk antiseptisch en antibacterieel. Bereid als thee of gorgeldrank werkt het erg goed tegen keelontsteking. Het heeft ook een samentrekkende werking en helpt bij diaree. Verder helpt salie tegen overmatig zweten; het is daarom een van de beste kruiden voor langdurig gebruik tijdens de overgang. Voor meer “sier” kunnen we ook de paarse of driekleurige salie planten gebruiken, maar de gewone salie is medicinaal het sterkst.
Oregano
Oregano (Origanum vulgare) wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Het helpt bij het verteren van zware gerechten. De antispasmodische werking van oregano maakt het geschikt tegen maag- en darmklachten. Het is tevens een rustgevend en kalmerend kruid, dat helpt tegen nervositeit en slapeloosheid.