Mediterrane kruiden - 2
aromatische zonaanbidders
Lavendel
Voor keukengebruik maakt de variëteit niet zoveel uit, zolang het maar een Lavandula angustifolia is, want dat is de enige die geschikt is voor keukengebruik. Gelukkig is dat ook de makkelijkste soort.
Verzorging
Flink terugsnoeien in maart-april, maar nooit tot het verhoutte deel en dan nogmaals na de bloei een beetje in model knippen. Geef bij het planten flink wat kalk en daarna om het jaar nog een extra gift.
Keukengebruik
Gebruik de bloemen (rits ze eraf) en voeg ze toe aan je gerecht als het bijna klaar is. Gebruik het met mate, want het geeft je gerecht een licht zeepachtig smaakje dat erg lekker is, mits het niet overheerst.
Basilicum
Hoewel het eigenlijk geen mediterrane plant is, maar een Aziaat, is basilicum onlosmakelijk verbonden met de Zuid-Europese keuken en noem ik ’m toch. Basilicum ocimum is echter niet winterhard, dus beschouw ’m maar als eenjarig. Dit kruid kun je met pot en al bij de supermarkt kopen, maar koop die niet als je ze in pot of tuin wilt planten om er de hele zomer van te plukken. Deze supermarktbasilicum heeft namelijk wortels van niks en is flink bemest om de bladproductie te stimuleren. Eenmaal in pot geplant, kwijnt ‘ie weg. Zaai ze daarom zelf of koop ze bij een kruidenkweker.
Verzorging
Plant ze bij voorkeur in een pot en niet in de volle grond. Ze houden van licht, maar niet van volle zon. Geef liefst water van onderaf, via het schoteltje. Dit is de enige van de kruiden in dit artikel die liefst niet uitdroogt.
Keukengebruik
De blaadjes zijn heerlijk in pasta’s, bij tomaat of quiche en een belangrijk ingrediënt in groene pesto. Voeg ze als laatste aan het gerecht toe en kook ze niet mee. Oogst steeds de topbladeren en niet de onderste zijblaadjes, dan blijven de planten vol en productief.
Oregano
De echte oregano is eigenlijk Origanum majorana, maar aangezien die bij ons niet winterhard is, is Origanum vulgare een prima alternatief. De variëteit ‘Compactum’ is een heel makkelijke soort die je niet hoeft te snoeien.
Verzorging
Vereist - net als lavendel - graag wat kalk en beslist goed doorlatende grond.
Keukengebruik
Rits de blaadjes van de steeltjes en kneus ze een beetje tussen je vingers, zodat het aroma goed vrijkomt. Lekker op pizza’s, in sauzen of op gegrilde courgette of aubergine.