Mediterrane kruiden - 3
aromatische zonaanbidders
Rozemarijn
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is enigszins vorstgevoelig, wat komt doordat het blad ook ’s winters verdampt, waardoor de plant makkelijk uitdroogt als de grond bevroren is. Het gaat dan ook niet altijd goed. Toch is rozemarijn als keukenkruid zo onmisbaar dat je ‘m desnoods elk jaar nieuw koopt.
Verzorging
Snoei al in het voorjaar, omdat de planten ’s zomers niet meer groeien. Wees matig met water geven. In de nazomer niet meer teveel oogsten, omdat de plant zich dan kan herstellen voor de winter.
Keukengebruik
Rits de blaadjes van de takjes. Jonge, zachte toppen kun je met tak en al fijnhakken. Lekker bij vlees, vis, maar ook heerlijk om thee van te trekken.
Tijm
Gewone tijm (Thymus vulgaris) en citroentijm (Thymus citriodorus) zijn erg veelzijdige keukenkruiden die zich makkelijk laten combineren met allerlei ingrediënten en andere kruiden. Alle tijmsoorten zijn geschikt voor keukengebruik, maar de meest aromatische zijn het lekkerst. Zoek ze dus vooral uit met je neus.
Verzorging
Af en toe terugknippen houdt de planten lekker vol. Of flink van oogsten natuurlijk!
Keukengebruik
In (kruiden)brood, bij vleesgerechten, gegrilde groenten, (gegrild) fruit of zelfs in jam. Lekker in bijna alles!
Salie
Helaas zijn slakken dol op salie, waardoor het bij mij zelden een succes wordt, maar als je wat minder slakken hebt, dan is salie (Salvia officinalis) absoluut een aanrader.
Verzorging
Flink snoeien in de nazomer of lente (na de vorst) om een mooie vorm te houden. Oogst nog niet teveel van jonge planten. Stop ongeveer september met oogsten, zodat de plant kan herstellen voor de winter begint. Meestal is de kracht eruit na een paar jaar, waarna je ze moet vervangen. Je kunt ze heel gemakkelijk stekken.
Keukengebruik
Pluk liefst voor de bloei, want dan is de smaak het lekkerst. Gebruik de blaadjes en knip of snijd ze eventueel fijn. Je kunt ze oa. frituren, meekoken met pasta of toevoegen aan vleesgerechten en sauzen. Niet enkel voor hartige gerechten, maar eveneens lekker bij fruit. Ook de bloemen zijn eetbaar.