De moestuin in juli - 2

De moestuin van Vera Greutink



Tuin vakantieklaar maken

Naast het zaaien voor een latere oogst is er een aantal andere zaken te regelen voor we met een gerust hart op vakantie kunnen:

Mulchen
We proberen alle bedden van een mulchlaag te voorzien. Het maakt het verschil tussen het terugkomen in een tuin vol groente of een veld onkruid. En aangezien er niemand is om water te geven, beschermt de mulchlaag planten ook tegen droogte.

Kruiden terugknippen
Kruiden zitten rond deze periode vol etherische oliën, dus het is de beste tijd om ze te oogsten en te drogen voor een wintervoorraad. We knippen ze helemaal terug en hangen bossen op in een droge, warme ruimte. Voordat we terug zijn, is er nieuwe groei en kunnen we weer oogsten voor vers gebruik.

Uitplanten
Alle voorgekweekte planten in potjes moeten de grond in. In de volle grond zijn ze veel minder droogtegevoelig en het is lastig om oppas te regelen voor tientallen potjes die dagelijkse verzorging nodig hebben.

Oogst
We vragen vrienden of familie om regelmatig naar de moestuin te komen om te oogsten. Terwijl het moeilijk is om iemand te vinden voor het pompen van hectoliters water, zijn er voor het oogsten vrijwilligers genoeg. Vooral bij planten als courgettes, komkommers of slaboontjes is het belangrijk regelmatig te plukken, zodat de planten vruchten blijven zetten.

Gier maken
Gier is een makkelijk te maken vloeibare voeding, die meestal van brandnetel (rijk aan stikstof) of smeerwortel (rijk aan kali) wordt gemaakt.


Recept gier

Knip de planten in stukken van 10 tot 20 cm. Vul een regenton tot ongeveer 2/3 met brandnetels, smeerwortel of een mengsel van beide. Vul de regenton met water, maar niet helemaal tot de rand, want de inhoud gaat gisten. Maak je een kleinere hoeveelheid gier, gebruik dan ongeveer 1kg plantenmateriaal per 10 liter water.

Roer de inhoud elke dag om. Waarschuwing: het gaat heel erg stinken! Je kunt de stank een beetje beperken, door af en toe wat gesteentemelen (lavameel of basalt), bovenop te strooien. In de zomer is de gier na ca. 10 tot 12 dagen klaar (de gisting stopt), bij kouder weer duurt het langer. De gier is zeer potent en moet sterk verdund worden met water. Als je het bij de wortels van planten giet, moet de verhouding 1:10 zijn, voor het spuiten op planten 1:20.

Andere planten waarvan gier gemaakt kan worden zijn bij voorbeeld heermoes (werkt tegen luizen en is algemeen versterkend), paardenbloem of boerenwormkruid. Deze zijn eerder als ’medicijn’ dan als plantenvoeding bedoeld, maar kunnen ook aan gier van brandnetels worden toegevoegd om als preventief middel tegen ziektes te fungeren...


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 25 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten