De moestuin in juni - 2
De moestuin van Vera Greutink
Aan de andere kant zijn er groentes die beter pas na de langste dag gezaaid kunnen worden. Bij vroegere zaaisels van b.v. knolvenkel is er een grotere kans op doorschieten.
Ook diverse Oosterse koolsoorten, zoals pak choy of Chinese kool, kunnen beter pas na de langste dag gezaaid worden om voortijdig doorschieten te vermijden.
Wie geen last van knolvoet heeft kan direct in de tuin zaaien, wij zaaien liever in potjes en zetten pas goed bewortelde planten uit. Beste moment voor uitplanten is als de plantjes vier echte bladeren hebben.
Tweede ronde
Elk groentebed waarvan de planten geoogst worden, biedt een mogelijkheid tot een tweede oogst. Het is niet te laat om vele soorten te zaaien (wortels, bieten, knolvenkel, sla), maar het is nog efficiënter om planten uit te zetten. Bijvoorbeeld bladkool wordt meestal ca. 5 weken na het voorzaaien uitgeplant en het uitzetten van planten in plaats van rechtstreeks zaaien, betekent dat het groentebed vijf weken langer voor een andere groente gebruikt kan worden.
Het is zaak de vruchtwisseling niet te vergeten en geen planten uit dezelfde plantenfamilie achter elkaar te planten, dus geen spruitkool na radijsjes en geen bonen na erwten.
Voorbeelden van tweede oogst
Pompoen na radijsjes en snijsla
Na de laatste oogst van snijgroen (mizuna, mibuna, raketsla) en radijsjes word het bed met een laag goedverteerde stalmest bedekt en een pompoenplant uitgezet die 3 tot 4 weken eerder binnen werd voorgezaaid
Prei na tuinbonen
Tuinbonen worden bij de grond afgeknipt, zodat het stikstof dat door de planten uit de lucht werd gebonden en als kleine roze bobbeltjes aan de wortels zit beschikbaar komt voor de volgende planten. Prei word dicht gezaaid op een zaaibed en als de planten potlooddik zijn, worden ze uitgezet op de voormalige tuinbonenbed.
Bladkool na knoflook
Knoflook laat weliswaar geen extra voeding achter maar het desinfecteert de grond en helpt dusdanig knolvoet voorkomen. Een laag stalmest of compost en regelmatig begieten met verdund brandnetelgier zorgt ervoor dat de kolen genoeg voeding krijgen.