Moestuin september - 2

De moestuin van Vera Greutink


Van de 5 verschillende rassen buitentomaten die we hadden geplant, heeft zich slechts een tot september staande gehouden: “Matt’s Wild Cherry”. Alle andere soorten zijn al bezweken onder phytophtora. Het blad en de stengels van de zieke planten hebben we op de composthoop gedaan (de sporen overleven niet op dood plantenmateriaal), maar zieke vruchten gaan in de groene afvalbak (het zaad zou volgend jaar kunnen ontkiemen en voor besmetting zorgen). Wat slecht is voor de ene groente, is weer goed voor de andere: bladkool, snijbiet en later gezaaide wortels, spinazie, stengeluien, rode bieten en radicchio zijn prima gegroeid.


Groente bewaren

Voor de eerste nachtvorst is het belangrijk om de wintervoorraad veilig te stellen en pompoenen binnen te halen. Het beste kun je ze nog een paar dagen in de zon laten liggen, zodat de schil harder wordt en de pompoenen langer houdbaar. De optimale temperatuur voor het bewaren van pompoenen is tussen 10 en 15 graden, bij ons blijkt een onverwarmde slaapkamer goed te werken. De meeste andere groentes moeten bij een lagere temperatuur bewaard worden en wie over een voldoende koele kelder beschikt kan ook bieten, wortels en pastinaken in lagen vochtige zand bewaren.

Onze kelder is in september helaas nog niet voldoende afgekoeld. Daarom geven we de voorkeur aan groentes die zo winterhard zijn, dat ze in de volle grond kunnen blijven staan: prei, boerenkool, spruiten, aardpeer. Vroeger teelden we ook winterbroccoli, die buiten overwintert en vroeg in het jaar (maart) kleine broccoliroosjes maakt, maar deze kan temperaturen lager dan -15 C niet verdragen en heeft de afgelopen 2 winters niet overleefd.



Sla voor de winter

In september oogsten we de meloenen die in de zomer in de koude bak groeiden, ruimen de planten op en zaaien winterharde blaadjes om in de koudste maanden toch wat vers groen te kunnen oogsten. Cca 10 cm uit elkaar zaaien we dan dichte rijen van de volgende, koudetolerante soorten: mizuna, mibuna, landkers, raketsla, snijandijvie “Bianca Riccia da Taglio”, veldsla, mosterdblad “Red Giant”, cichorei “Di Trieste”. Zaailingen zijn vaak beter winterhard dan volgroeide planten en de bescherming van de koude bak is meestal voldoende, ook bij hele lage temperaturen.

In november kunnen we voor het eerst oogsten (knippen cca 2 cm boven de grond en laten hergroeien). Rond de kortste dag groeien de planten nauwelijks, maar zodra de dagen wat langer beginnen te worden kunnen we opnieuw oogsten. We blijven uit de koude bak plukken tot april/mei, wanneer de eerste blaadjes buiten weer geoogst kunnen worden.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 3 december 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten