Moestuin omspitten - 2

Tien redenen om het niet te doen

10 redenen om niet te spitten

1. Spitten vermeerdert wortelonkruid
Bij het spitten worden de wortels van vaste onkruidsoorten zoals zevenblad en kweekgras in stukken gehakt en uit elk stukje zal een nieuwe plant groeien. Alle stukjes wortel eruit peuteren lukt nooit. Afdekken is veel efficiënter en eenmalig.

2. Spitten doet onkruidzaad ontkiemen
De onkruidzaden die altijd in de grond aanwezig zijn en soms vele decennia op hun kans kunnen wachten, vangen bij het spitten een flits van licht, wat vanuit hun perspectief gezien betekent: ontkiemen! De natuur probeert kale grond zo snel mogelijk weer te bedekken (met planten) om erosie te voorkomen. In ongespitte, ongestoorde en goed gemulchte grond blijven de zaden slapend.

3. Rugbelasting voorkomen
“Spit” heet niet voor niets “spit”. Want van spitten kun je makkelijk spit krijgen, zoals mijn man onlangs heeft ondervonden bij het planten van een boompje. Spit je om calorieën te verbranden, dan kun je beter een manier van bewegen zoeken die minder belastend is voor je rug.

4. Rust voor het bodemleven
De aarde zit vol levende organismes, die allemaal hun plek hebben in de natuurlijke kringloop. In een theelepel gezonde grond kunnen meer dan een half miljoen bacteriën zitten, die helpen om organische materialen af te breken. Bij het spitten worden organismes die dieper in de grond leven blootgesteld aan te grote hoeveelheden zuurstof en organismes die dicht bij de oppervlakte leven worden “begraven”. Elke keer dat we spitten, doden we veel van onze helpers en de bodem moet zich telkens opnieuw herstellen.

5. CO2 uitstoot verminderen
Bij het spitten reageert de in de grond aanwezige koolstof met de zuurstof uit de lucht: dat lijdt tot het ontstaan van CO2, dat een bijdrage levert aan het broeikaseffect. Beweerd wordt dat stoppen met grondbewerking genoeg zou zijn om het broeikaseffect te verhelpen.

6. Minder water geven
Ongespitte grond die regelmatig gemulcht wordt met organisch materiaal neemt beter vocht op en houdt het beter vast dan bewerkte grond, wat betekent dat we minder water hoeven te geven.

7. Bodem op een natuurlijke manier voeden
In de natuur komt alle voeding van bovenaf en wordt het geleidelijk afgebroken en omgezet door wormen en bacteriën. Het onderspitten van meststoffen die niet volledig verteerd zijn, kan tijdelijk stikstof aan de grond onttrekken. De grovere delen van compost zijn rijk aan koolstof en hebben stikstof nodig om verder te verteren. Op de oppervlakte gebeurt het geleidelijk, maar bij onderspitten kan het nadelig zijn voor plantengroei.

8. Betere grondstructuur
Spitten, vooral als de grond nat of bevroren is, kan feitelijk de grondstructuur beschadigen. Oppervlakkig mulchen stimuleert hoge wormenactiviteit. Wormen kunnen door gangen te maken ook vrij compacte grond losmaken. Wij werken met vaste bedden die nooit betreden worden, dus ook niet compact.

9. Tijdbesparing
Niet alleen het spitten “an sich” neemt veel tijd in beslag, maar ook andere werkzaamheden die indirect door spitten worden veroorzaakt kosten tijd. Gespitte tuinen moeten meer worden gewied en vaker begoten. Wie niet spit houdt meer tijd over voor de leukere tuinklusjes: zaaien en oogsten, bijvoorbeeld.

10. Voorsprong in het voorjaar
In plaats van in het voorjaar te spitten, hoeven wij alleen maar de wintermulch aan de kant te harken, de grond een paar dagen te laten opwarmen en er kan gezaaid worden. Vaak oogsten we de eerste blaadjes en radijsjes weken eerder dan onze spittende collega’s. De groei in ongespitte grond is vooral in het voorjaar ook sneller, omdat de gespitte grond eerst een nieuwe balans moet vinden.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 21 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten