Wat te telen?

een moestuin beginnen - deel 4

Wat te telenVera Greutink

Je hebt de juiste plek voor je moestuin gevonden, de maat bepaald en de grond getest en nu komt de vraag: wat te telen? Deze vraag kun je op verschillende manieren benaderen: welke groentes zijn het makkelijkst te telen? Welke geven de meeste opbrengst per m²? Bij welke groentes bepaalt de versheid de smaak het meest?

Hieronder vind je verschillende categorieën groente. Soms zullen de categorieën elkaar overlappen en uiteindelijk moet de keuze vooral bepaald worden door je smaakvoorkeur. Courgette is makkelijk, geeft veel opbrengst en minicourgettes (met een bloem aan het einde) zijn duur in de winkel, maar als je het niet lust, heeft het natuurlijk weinig zin courgettes te telen.


Suggesties voor je moestuin

Gemakkelijke groentes
Deze groentes doen het bijna altijd goed, stellen weinig eisen en hebben weinig belagers. Een goede keuze als je pas met een moestuin begint en zelfvertrouwen wilt opbouwen. Of als je niet al teveel tijd hebt voor je moestuin. Bijvoorbeeld: Courgette, bieten, sla, snijbiet, winterpostelein, bonen, erwten, andijvie

Groente die de grootste opbrengst geeft
Deze groentes geven de grootste opbrengst in verhouding tot de ruimte die ze innemen en de tijd dat ze de grond bezetten. Snijsla bijvoorbeeld kan tot drie keer geoogst worden en is reeds na vier tot vijf weken oogstbaar. Ook groentes die omhoog geleid kunnen worden en vooral verticale ruimte innemen, scoren goed. Bijvoorbeeld: Snijsla, raapsteeltjes, klimbonen, pronkbonen, peultjes, vroege aardappels, vroege bietjes (dicht gezaaid en klein geoogst), snelgroeiende Oosterse kolen (pak choy, tatsoi), raketsla, bladmosterd, jonge worteltjes

Dure groentes
Vaak wordt de relatief hoge prijs van sommige groentes bepaald door de hoge plukkosten, het betekent nog niet dat de groente moeilijk is om zelf te telen. Of de prijs wordt bepaald door “zeldzaamheid” – groentes waarvan niet veel verkocht wordt en daarom worden ze ook weinig geteeld. Bijvoorbeeld: Peultjes, suikererwten, asperges, sjalotjes, gemengde snijsla, veldsla.

Groentes die niet te koop zijn
In zekere zin geldt dit voor alles wat je teelt: vers geplukt smaken de meeste groentes veel beter. Maar daarnaast zijn er soorten die simpelweg niet in de winkels verkocht worden.
Bijvoorbeeld: Verse borlotti bonen, gele peultjes, zomerpostelein, Toscaanse bladkool “cavolo nero”, eetbare bloemen, tatsoi, bladmosterd

Groentes waarbij de smaak na de oogst snel achteruit gaat
Hele verse groentes zijn aanzienlijk zoeter dan groente die al dagen geleden geoogst is, omdat vanaf het moment van oogst de aanwezige suikers omgezet worden in zetmeel. Bij sommige groentes gaat dit erg snel, een bekend voorbeeld is suikermaïs. Maar ook bij bijvoorbeeld wortels is het verschil in smaak groot. Bijvoorbeeld: Asperges, suikermaïs, wortels, erwten, slaboontjes, sla


Dit artikel maakt deel uit van de serie ’Een moestuin beginnen’.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor woensdag 28 juni 2017

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten