Hartige pompoentaart

als afscheid van de winter

PompoentaartVera Greutink

In de moestuin wordt volop gezaaid maar de eerste oogst zal nog even op zich laten wachten. Tijd om de laatste opgeslagen winterpompoenen op te maken! Gebruik ze voor deze hartige taart met geroosterde knoflook en wintergroene kruiden.


Hartige pompoentaart

Deeg
 250 g meel
 ½ theelepel zout
170 g koude boter
80 - 120 ml ijskoud water

Vulling
1 kg pompoen
1 bolletje knoflook, teentjes uit elkaar gehaald maar niet gepeld
1 eetlepel olijfolie
1 ui, fijngehakt
12 blaadjes salie, gehakt, of 2 theelepels gedroogde salie
1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt
50 g geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
1 ei, geklopt

Let op: maak eerst het deeg!

Bereiding
Meng meel en zout in een kom. Snij boter in kleine blokjes (ongeveer ter grote van een erwt) en voeg toe. Doe er water bij en meng alles voorzichtig totdat een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en druk het een beetje plat. Zet minstens 15 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Halveer de pompoen, haal de zaadjes eruit en bestrijk het snijvlak met olie. Vul de holte met knoflook en leg de pompoen met de gesneden kant naar beneden op een bakplaat. Bak totdat het vruchtvlees zacht wordt, ongeveer 40 minuten. Schep het vruchtvlees in een kom, pers de knoflookteentjes uit de schil en doe ze erbij. Prak het vruchtvlees met een vork, maar maak het niet helemaal glad. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm een eetlepel olie in een pan en voeg de ui toe. Fruit de ui met de kruiden tot het zacht wordt en begint bruin te worden, ongeveer 12 minuten. Voeg de ui bij de pompoen.

Op een met meel bestoven oppervlak, rol het deeg uit tot een cirkel van ca 35 cm groot. Vouw het in vieren en verplaats naar een met bakpapier bekleedde bakplaat. Spreid de vulling gelijkmatig uit over het deeg, maar laat een randje van ca 5 cm vrij. Vouw de rand naar binnen, over de vulling. Bestrijk de rand met het losgeklopte ei. Bak de taart in ca 25 tot 30 minuten, totdat de deeg goudgeel wordt. Serveer met een salade.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 23 november 2017

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten