Bloembollen in potten

eilandjes van kleur

Bloembollen in pottenVera Greutink

Elk najaar probeer ik een aantal potten met bloembollen te beplanten. Ook al hebben we veel bollen in de tuin, feit is, dat het meestal maar eilandjes kleur zijn in een verder grotendeels lege tuin. Een paar potten daartegen, strategisch geplaatst op het terras, of bij de deur, waar ze in het volle zicht zijn, kunnen veel meer impact hebben.

Als je ervoor kiest om potten zelf te beplanten, in plaats van in het voorjaar kant en klare potten met bollen te kopen, heb je de mogelijkheid om uit veel meer soorten te kiezen. Daarnaast geeft het volgen van het hele groeiproces veel voldoening. Maar er zijn ook risico’s waar je voor moet waken: de bollen kunnen kapotvriezen, rotten of opgevreten worden door muizen. Als je zelf bollen plant, geef ze dan ook voldoende bescherming om teleurstellingen in het voorjaar te voorkomen.


How-to

  1. Kies een pot van minimaal 25cm doorsnee en 25cm hoog. In een kleinere pot kunnen de bollen makkelijk kapot vriezen.

  2. Leg een laagje scherven of steentjes op de bodem, dan kan het overtollige water weglopen en zullen de bollen niet rotten

  3. Doe een laag van min. 10cm potgrond in de pot, dan hebben de bollen genoeg ruimte om te wortelen

  4. Doe de bollen erin. Ze mogen elkaar niet raken. Plant ze ook niet te dicht bij de rand in verband met kans op kapotvriezen

  5. Doe een laag potgrond bovenop de bollen

  6. Bescherm de bollen tegen hongerige muizen door fijnmazig gaas op de pot te doen

  7. Zet de potten op een beschutte plek. Ik zet ze tegen de muur in een windvrije hoek achter ons huis, maar een onverwarmde schuur is ook prima: de bollen mogen beslist niet te warm staan!

  8. Laat de potten niet uitdrogen. Vooral in het begin moeten ze misschien begoten worden als regen uitblijft.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 29 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten