Cirsium

vederdistel

CirsiumShera van den Wittenboer

Het geslacht Cirsium bestaat vooral uit wilde planten, waaronder notoire onkruiden als akkerdistel. Deze kunnen niet echt tuinwaardig genoemd worden. Twee soorten uit dit geslacht, Cirsium japonicum en Cirsium rivulare, zijn absoluut wel tuinwaardig en bovendien goed verkrijgbaar.

In tegenstelling tot de andere distels uit dit geslacht hebben genoemde soorten geen vervelende stekels. De bladrozet blijft laag, de bloemen verschijnen op lange, slanke stelen.
Plant cirsiums in groepen. Ze zijn goed te combineren met de wat hogere geraniums, bijvoorbeeld Geranium ‘Rozanne’, maar ook met siergrassen, astrantia’s of irissen.


De mooiste vederdistels voor de border

Cirsium japonicum is eigenlijk meerjarig, maar wel wat vorstgevoelig. Tijdens zachte winters kunnen de planten soms over gehouden worden, maar het is het beste om deze soort als eenjarige te beschouwen. Deze soort is gelukkig makkelijk zelf te zaaien. Mooie cultivars zijn ‘Rose Beauty’ (roze) en ‘Azami’ (rood).

Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ is een gewilde tuinplant met aantrekkelijke, donkerrode bloemen, die het helaas niet bij iedereen doet. Alleen op echt goede tuingrond (humeuze zandgrond, leem of lichte klei) heeft de plant het naar zijn zin. Heb je zulke grond, dan kun je je lol op. Deze distel doet het net zo goed in een natuurlijke beplanting als in een groepsgewijze, wat formelere beplanting. De plant zaait zich niet uit en wordt vermeerderd uit wortelstek of door delen (in het voorjaar of najaar). De meeste distels produceren mooie zaadhoofden, maar dat doet deze niet. De pluizige bollen vallen heel snel uit elkaar. Dat is gelukkig geen ramp, want als je uitgebloeide bloemen steeds wegknipt, kun je het bloeiseizoen verlengen tot ver in de nazomer. Het blad wordt later in het seizoen vaak lelijk. Verstop het achter andere planten of knip het terug.


Verzorging

In tegenstelling tot andere distels kunnen beide cirsiums niet zo goed tegen droogte. Ze gedijen het best op goed doorlatende, bemeste, vochtige grond. Overmatig vocht in de winter is funest. Meng dan ook voor het planten flink wat compost of goed verteerde stalmest door de bodem.

Vederdistels staan graag zonnig, maar C. rivulare verdraagt ook wel wat lichte schaduw. Ze kunnen niet zo goed tegen concurrentie van andere planten.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 29 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten