Een vijver vol leven - 2
recept voor een diervriendelijke vijver
Hoe maak je een vijver?
Graaf een gat met wisselende diepten en bekleed dit met plastic of graaf een voorgevormde vijver in. Doe dit in de herfst en laat de vijver in de loop van de winter vollopen met regenwater.
De herfst is ook een goede tijd om al bestaande vijvers schoon te maken. Zoek altijd naar overwinterende dieren tussen de verwijderde planten en zet ze terug. Gebruik zand op de bodem, geen vijveraarde. Die bevat te veel voedingsstoffen, wat algenbloei in de hand werkt. Planten kopen is meestal een kostbare aangelegenheid.
Als buren en vrienden in het najaar hun vijver schonen, hebben zij vaak (gratis) planten over. Zet vijverplanten in potmandjes: dat voorkomt dat ze gaan woekeren.
Welke planten waar?
Oppervlakte
Drijfplanten zoals kikkerbeet, drijvend fonteinkruid, krabbenscheer en kroosvaren.
Oever tot 40 cm diep
Moerasplanten als dotterbloem, watermunt, grote waterweegbree, kattenstaart, grote boterbloem en gele lis.
50-100 cm diep
Lelies. De kleinere soorten minder diep plaatsen. Gele plomp en (witte)waterlelie.
50 cm diep
Waterplanten die onder water leven (ondergedoken waterplanten) als waterpest, glanzend fonteinkruid, waterviolier, sterrenkroos en aarvederkruid om het water van zuurstof te voorzien.
Wel doen
- Wees geduldig. Amfibieën en insecten zullen de vijver vanzelf koloniseren.
- Heb je geen plaats voor een vijver? Een grote schaal met water waar dieren uit kunnen drinken en vogels in kunnen badderen is een waardevol alternatief.
Niet doen
- Zet geen vissen in de vijver uit. Vissen en amfibieën en insecten gaan niet samen. Vissen eten larven en eieren op en sommige soorten woelen de bodem om zodat de vijver troebel wordt.
Tuinieren voor (wilde) dieren
Barbara Rijpkema
Het boekje ’Tuinieren voor (wilde) dieren - Maak van je tuin een beestenboel’ van Barbara Rijpkema wordt uitgegeven door KNNV Uitgeverij.
Te bestellen bij bol voor € 14,95