Papaver rhoeas

papavers in de border

Papaver rhoeasShera van den Wittenboer

Papaver rhoeas, onze inheemse klaproos, groeit in het wild op plaatsen met verstoorde grond. Het is een zgn. akker(on)kruid, een plant die vroeger – in de tijd dat er nog vooral biologische akkerbouw was (of bestrijdingsmiddelen nog niet uitgevonden) – in groten getale langs randen van akkers opdoken, samen met andere akkeronkruiden als korenbloemen en bolderik. Vaste planten weten zich op zo’n bodem die jaarlijks omgeploegd wordt niet te handhaven, maar akkerkruiden hebben zulke ‘verstoorde’ grond juist nodig om jaar in jaar uit terug te komen.

Dit wetende, kunnen we ook meteen het succesrecept voor deze papaver herleiden: een pas aangelegde border met recent gespitte grond is een ideale plek, maar een border met vaste planten, waarin de bodem met rust gelaten wordt, daar voelt Papaver rhoeas zich niet thuis. De klaproos is daarmee één van de weinige planten die het significant beter doet in de borders van een beginnende tuinier dan een gevorderde.

Een gevorderde tuinier die deze papaver wil combineren met vaste planten moet namelijk veel meer uit de kast halen dan simpelweg een beetje als toverfee wat snufjes zaad verspreiden.


Klaproos in de vaste plantenborder

In een vaste plantenborder is bodembewerking normaal gesproken alleen aan de orde als nieuwe planten worden geplant of oude worden opgenomen en herplant. Voor Papaver rhoeas zijn de omstandigheden in zo’n vaste plantenborder dus niet ideaal en als je dat succesvol wilt combineren, zal je de papaver dus een handje moeten helpen.

Geef ze de ruimte in de border en zorg ervoor dat ze genoeg lucht en licht krijgen, door vaste planten in toom te houden en te groot geworden vaste planten op tijd te delen, te snoeien of op te binden. Houd consequent een aantal plekken in je border voor ze vrij.

Het is een goed idee om deze plekken in het najaar, na het verwijderen van de uitgebloeide papavers, te beplanten met tulpenbollen. Zo heb je er ook in het (vroege) voorjaar al plezier van.

Voor akkerkruiden als klaproos is een lichte verstoring van de bodem voldoende. De grond hoeft echt niet twee steken diep omgespit te worden. De bovenlaag een klein beetje losmaken met een handvorkje (pas op voor wortels van vaste planten) en dan wat zaad strooien is het enige dat nodig is.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 28 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten