Papaver somniferum

papavers in de border

Papaver somniferumShera van den Wittenboer

Papaver somniferum is de papaver die gebruikt wordt om opium te winnen. Vandaar ook de Nederlandse naam ’Slaapbol’. Deze papaver is niet alleen indrukwekkend tijdens de bloei, maar ook nog erna, vanwege de grote sierwaarde van de zaadhoofden. Ze stellen prijs op een luchtige, lichte, goed doorlatende grond. De bodem hoeft niet verstoord te zijn als bij Papaver rhoeas, maar verder vragen ze dezelfde omstandigheden, nl. licht (veel zon) en ruimte.

Zaai ze ter plekke in groepen op open plekken tussen de vaste plekken door. Als je te dicht gezaaid heb, dun de zaailingen dan wat uit, want anders krijg je iele planten in plaats van robuuste aandachttrekkers. Na de bloei blijven de zaadbollen mooi, maar het blad wordt wat rommelig – het verdroogt bruinachtig, wat er niet zo mooi uitziet. Zorg er daarom voor dat je ze niet vooraan in de border zaait, zodat het blad wat verstopt staat tussen andere planten. Papaver somniferum kun je in etappes zaaien voor extra lange bloei. Voor een vroege bloei zaai je al in het najaar.


Selecties

Als je er (vrijwel) zeker van wilt zijn dat je dezelfde kleur krijgt als ‘beloofd’ was, kun je het beste zaad via zaadhuizen bestellen. Voor de zaadproductie proberen ze de zaailingen van de ene soort zoveel mogelijk te scheiden van de andere soort, waardoor zo min mogelijk kruisbestuiving plaatsvindt.

In de tuin zal je soorten echter nooit zo ‘puur’ kunnen houden. Persoonlijk vind ik dat niet erg, een bonte mix mag best, maar als je liever wat meer controle hebt over wat er bloeit in je border kies dan een selectie en houd het bij die ene soort (en hoop dat de buren niet óók slaapbollen gezaaid hebben).

Mooi zijn: ‘Paeony Black’ (heel donker en dubbelgevuld, als pioenen), ‘Flemish Antique’ (heel overdadig, bijna barok in zoetroze), ‘White Cloud’ (bijna puur wit en gevuld) en ‘Maxi’ (enkel lilaroze, eenvoudig en mooi, met extra grote zaaddozen).


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor vrijdag 19 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten