Speenkruid - 2
Notoire woekeraar of waardevolle sierplant?
Nog niet overtuigd? Kies dan een cultivar. Het duurt een stuk langer voordat ze zo lekker massaal het voorjaar verwelkomen, maar ze zijn minstens net zo mooi (misschien wel mooier?) en je hoeft het tenminste niet warm te krijgen van hun onuitputtelijke veroveringsdrift.
Mooie cultivars
Onderstaande cultivars lenen zich uitstekend als sierplant. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
-
Ranunculus ficaria ‘Aurantiacus’ heeft grote, warmoranje bloemen.
-
Ranunculus ficaria ‘Bramling’ is vooral befaamd om het mooie, paars gevlekte blad. De enkele bloemen zijn goudgeel.
-
Ranunculus ficaria ‘Brazen Hussy’ dankt zijn naam (of moet ik zeggen ‘haar’, want ‘Hussy’ betekent ‘lichtekooi’ of ‘sloerie’) aan Christopher Lloyd, die deze zaailing in zijn tuin ontdekte en introduceerde. Het donkere, paarsbronzen blad laat de felgele bloemen goed uitkomen.
-
Ranunculus ficaria ’Flore-pleno’ heeft dubbele bloemen in heldergeel. De bloemblaadjes hebben een groenige achterkant, waardoor de bloemen aan het begin van de bloeitijd een groenig hart hebben.
-
Ranunculus ficaria ’Collarette’ heeft een dubbelbloemig hart omringd door nog een ‘kraagje’ van bloemblaadjes. Het blad heeft een fijne tekening.
-
Ranunculus ficaria ‘Ken Aslet Double’ bloeit met crèmekleurige met groene, dubbele bloemen op lange steeltjes.
-
Ranunculus ficaria ‘Fried Egg’ heeft glanzend gele bloemen die - zoals de naam al zegt - lijken op een eierdooier.
-
Ranunculus ficaria ‘Copper Nob’ begint met warmoranje (vrij grote) bloemen en verkleurt dan naar wit, wat er heel bijzonder uitziet, omdat het hart oranje blijft. Mooie donker blad.
Standplaats en verzorging
Speenkruid gedijt het best op vochtige zandgrond in de schaduw van bladverliezende bomen (die in het voorjaar dus nog voldoende licht doorlaten). De plant gaat na de bloei in zomerrust en verdwijnt dan volledig ondergronds. De cultivars zetten – normaal gesproken - geen zaad en verspreiden zich daardoor veel minder snel. Als ze toch zaad zetten, verwijder de zaden dan voordat ze rijp zijn. Zaailingen vallen nl. terug naar de oorspronkelijke soort en vertonen dan hetzelfde woekergedrag.