Vlinderverleiders - 2
lok die vlinders naar je tuin!
Rupsen en waardplanten
Wie veel vlinders wil moet ook de rupsen tolereren, en dus de gaatjes die ze in bladeren maken op de koop toe nemen. Tolereren is één ding, maar nog beter is het om ervoor te zorgen dat ze hun favoriete voedsel in uw tuin kunnen vinden.
Rupsen zijn namelijk heel kieskeurig en eten doorgaans maar van één soort plant. Deze planten noemen we waardplanten. De grote brandnetel is zo’n plant waar de rupsen van een groot aantal vlindersoorten, waaronder de dagpauwoog, atalanta, de kleine vos en de distelvlinder, op leven. Met een klein hoekje brandnetels maak je het dus al voor een bonte verzameling van vlindersoorten erg aantrekkelijk.
Andere belangrijke waardplanten zijn bijvoorbeeld grassen (voor oa. het bonte, bruine en oranje zandoogje), koolsoorten (voor de rups van het koolwitje die overigens ook graag Oost-Indische kers eet), wilde peen (voor de koninginnepage), vuilbomen (voor het citroenvlindertje en boomblauwtje) en pinksterbloemen (voor het oranjetipje).
Nectarplanten
Vlinders voeden zich met nectar. Kies daarom planten die veel nectar produceren om vlinders te lokken. Bijen en hommels verzamelen uit planten zowel nectar als stuifmeel en zullen daarom niet persé dezelfde voorkeur voor bloemen hebben als vlinders. Zorg voor een zo groot mogelijke verscheidenheid om veel verschillende insecten te lokken. Maak het daarbij echter ook weer niet te bont.
Vooral vlinders hebben het graag een beetje overzichtelijk. Van een kakelbont geheel raken ze in de war. Ze hebben een voorkeur voor roze, rode en purperen tinten in alle kleurschakering en zullen een tuin met deze tinten verkiezen boven een tuin waar allerlei kleuren naast elkaar voorkomen.
Vlinders zul je voornamelijk aantreffen op enkele bloemen en zelden op dubbele bloemen, simpelweg omdat het veel lastiger voor ze is om daar de nectar uit te halen. Bijen en hommels zijn daarin minder kieskeurig en kruipen met het grootste gemak in gevulde rozen. Vlinders zullen planten als springbalsemien en monnikskap ook links laten liggen, maar je kunt hommels er erg gelukkig mee maken. De bloemen lijken speciaal voor hen ontworpen.
Bloemen die nachtvlinders aantrekken, lokken deze niet met hun mooie kleuren, maar met hun parfum. Nachtvlinders zijn gek op bijvoorbeeld kamperfoelie, teunisbloem en siertabak.