Een moestuin beginnen
maak een goede start
Het nieuwe jaar is net begonnen en menigeen is bezig zijn leven te beteren. Meer bewegen en gezonder eten zijn veel voorkomende goede voornemens en wat zou een betere manier zijn om er invulling aan te geven dan een moestuin beginnen? Het is echter handig om met enige voorkennis te werk te gaan, om teleurstellingen te voorkomen. Niemand werd met groene vingers geboren, deze komen pas door ervaring en nauwkeurige observatie. Dus laat 2012 een moestuinjaar worden!
Deel 1: De juiste plek
Zelden kan je een moestuin beginnen op een plek die helemaal ideaal is voor groenteteelt. Het goede bericht is, dat je minder ideale omstandigheden bijna altijd kunt verbeteren. Maar mocht je in de gelegenheid zijn om uit verschillende plekken te kiezen, is het handig te weten onder welke omstandigheden groenten zich het gelukkigst voelen. Verder lezen...
Deel 2: De juiste maat
Het is makkelijk in het voorjaar hard van stapel te lopen en een moestuin aan te leggen waar je vervolgens te weinig tijd voor hebt. Dan wordt de tuin een bron van frustratie, in plaats van voldoening. Dus hoeveel vierkante meters om mee te beginnen? Verder lezen...
Deel 3: De ideale grond
Zelden tref je ideale grond aan als je een moestuin wilt beginnen, maar elke grondtype heeft zowel na- als voordelen. Klei is zwaar en lastig te bewerken, maar meestal voedzaam. Zand houdt slecht voedingstoffen en water vast, maar is makkelijk te bewerken en warmt in het voorjaar snel op. Verder lezen...
Deel 4 - Wat te telen?
Je hebt de juiste plek voor je moestuin gevonden, de maat bepaald en de grond getest en nu komt de vraag: wat te telen? Deze vraag kun je op verschillende manieren benaderen: welke groentes zijn het makkelijkst te telen en welke geven de meeste opbrengst per m²? Verder lezen...
Deel 5 - Hoeveel te telen?
Vooral als je net begint met een moestuin, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel van elk gewas je eigenlijk moet zaaien. Als je een heel zakje slazaad in één keer zaait, zal je honderd kroppen tegelijk moeten oogsten. Verder lezen...