Onderstammen

een appelboom kiezen - deel 1

Onderstam appelboomVera Greutink

Vrijwel alle appelbomen in de handel zijn geënt op een onderstam. De onderstam bepaalt (in samenspel met de groeikracht van het daarop geënte appelras en de vruchtbaarheid van de bodem) de uiteindelijke grootte van de boom.

Het is belangrijk om een onderstam te kiezen die bij je tuin past, want ook al is het moeilijk om het je voor te stellen op het moment dat je de boom plant, een boom op een sterk groeiende onderstam kan groter worden dan je huis.


Hoogstam

Zo kan een hoogstam zo’n 6 tot 8 meter hoog worden en bijna net zo breed, met een stamhoogte van meer dan 2 meter. Een boom van en dergelijke omvang is enkel geschikt voor de grootste tuinen. Het duurt lang voordat een hoogstamboom veel vruchten begint te dragen, soms wel acht tot tien jaar. Daar tegenover staat dat de bomen zeer langlevend zijn, mogelijk honderd jaar of meer. Hoogstambomen ontwikkelen sterke wortels en kunnen zelfs op arme grond geplant worden. Hou ook rekening met de omvang van de oogst - deze kan in een goed jaar behoorlijk groot worden (meer dan 100 kilo) en het is daarom verstandig om rassen te kiezen die langer bewaard kunnen worden.


Halfstam

De halfstam, met een uiteindelijke hoogte van ongeveer 3 tot 4 meter, is goed geschikt voor een gemiddelde tuin. De stamhoogte van 1,5 meter maakt het mogelijk om eronder een kruidenlaag te planten. De opbrengst van ongeveer 30 tot 50 kilo is een redelijk hoeveelheid voor een gezin, mits de appels enige tijd bewaard kunnen werden. Een halfstam begint na ongeveer 4 tot 5 jaar vruchten te dragen. De halfstam is geschikt voor elke normale tuingrond.


Laagstam

Laagstam past zelfs in de kleinste tuin, sommige bereiken niet eens de hoogte van twee meter. De bomen beginnen meestal reeds in het derde seizoen vruchten te dragen. Laagstambomen gaan alleen helaas niet zo lang mee, meestal zo’n 15 tot 20 jaar. Omdat de kleine bomen een minder sterk wortelstelsel ontwikkelen, zijn ze minder weerbaar tegen droogte en doen ze het enkel goed op vruchtbare gronden. Omdat de bomen zo compact zijn, is de verzorging, snoei en oogst makkelijk uit te voeren zonder op een hoge ladder te hoeven klimmen. De opbrengst is beperkt, variërend van slechts 5 tot 10 kilo bij onderstam M27 tot ongeveer 15 tot 20 kilo bij de iets grotere M9 onderstam. Als je veel verschillende rassen in je tuin wilt, kun je meerdere soorten op een zwakke onderstam planten.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten