Brambozen

het beste van bramen en frambozen

BrambozenVera Greutink

Frambozen en bramen kunnen vrij makkelijk met elkaar gekruist worden en er zijn inmiddels talloze hybriden uit voorgekomen. Sommige zijn als een toevallige kruising ontstaan, sommige zijn het resultaat van jarenlang bewust selecteren.

Brambozen zijn, net als bramen en frambozen, echte beginners-fruitsoorten: zowel de teelt als de snoei is super gemakkelijk, bovendien beginnen ze reeds in het tweede jaar na aanplant vruchten te geven. De kleur en de smaak van de vruchten verschilt, maar ze zijn meestal groter dan de braam.


Teelt

Brambozen zijn niet erg kieskeurig wat grond of standplaats betreft. Ze zullen het bijna overal doen, mits de grond niet te nat is. Het is goed om te bedenken, dat het oorspronkelijk bos(rand) planten zijn en ze hebben als zodanig graag schaduw aan de voet en bovenaan, waar de vruchten hangen, zon. Sommige brambozen, zoals logan, kunnen zelfs tegen een schaduwrijke noordmuur geteeld worden.

De grond moet voor het planten zeker vrij zijn van wortelonkruid – omdat de bessen vrij oppervlakkig wortelen, zou je bij het later verwijderen van onkruid ook de wortels van de bessen beschadigen. Een mulchlaag van grove compost rondom de planten houdt de grond koel en vochtig en hindert onkruidgroei.

De groeiwijze hebben brambozen van de braam geërfd: de scheuten groeien vanaf een punt en ze maken geen lastige ondergrondse uitlopers (wat de framboos wel doet). De planten zijn groeikrachtig en kunnen scheuten van 3 tot wel 6 m lang maken. Daarom is het noodzakelijk om de scheuten op te binden aan draden en te leiden langs een schutting of andere constructie.

Sommige braamhybriden zijn wat vorstgevoelig en het planten tegen een schutting geeft ze een welkome beschutting tegen vrieswind.


Brambozen kopen

Op de volgende pagina vind je een overzicht van verschillende soorten brambozen. De meer bekende hybriden, zoals taybes en loganbes, zijn tegenwoordig vaak ook bij tuincentra te vinden, voor de minder bekende moet je naar een gespecialiseerde kwekerij. De Belgische kwekerij Kruisbessen Proeftuin heeft een mooi assortiment frambozen, bramen en brambozen en verstuurt ook plantgoed.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten