De juiste maat

een moestuin beginnen - deel 2

De juiste maatVera Greutink

Het is makkelijk in het voorjaar hard van stapel te lopen en een moestuin aan te leggen waar je vervolgens te weinig tijd voor hebt. Dan wordt de tuin een bron van frustratie, in plaats van voldoening. Dus hoeveel vierkante meters om mee te beginnen? En aan de andere kant van het spectrum: hoeveel grond is nodig om zelfvoorzienend te kunnen zijn?

Het waarschijnlijk belangrijkste advies voor beginnende moestuiniers is: begin klein. Niets zo frustrerend als een moestuin die je niet de baas kunt blijven en waar meer onkruid dan groente groeit.


Klein maar fijn

Een kleine, goed onderhouden moestuin is productiever dan een moestuin die je eigenlijk te groot is. Het is een goed idee om met slechts 10 vierkante meter te beginnen. Nadat je ervaring hebt opgedaan kun je er elk jaar een stukje aan toevoegen, telkens 10 m² bijvoorbeeld.

Bij een moestuinvereniging zijn de tuinen meestal wel een stuk groter, 50, 100 of zelfs 200 vierkante meter. In dat geval kun je eerst slechts een deel van de tuin beplanten en de rest afdekken (bijvoorbeeld met karton, zie het artikel Moestuin zonder spitten) om het ondertussen goed onkruidvrij te krijgen.


Zelfvoorzienende moestuin

Maar hoe groot moet de moestuin zijn als je helemaal zelfvoorzienend in groente wilt zijn? Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden: niet elke tuin is even productief, niet elke grond is even vruchtbaar, niet elk jaar is het weer even gunstig.

Als richtlijn kun je aan minimaal 50 m² per persoon denken, dat wil zeggen 200 m² voor een gezin van vier personen. Maar om uit deze oppervlakte voldoende te halen, moet je vervolgteelten toepassen (minstens 2 teelten per bed per seizoen), voldoende bemesten en een efficiënte ruimte indeling gebruiken (indeling in vaste bedden is beter dan teelt in rijen).

Deze oppervlakte zal trouwens niet voorzien in de teelt van aardappels en fruit, die nemen nog meer ruimte in.


Dit artikel maakt deel uit van de serie ’Een moestuin beginnen’.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten