Guerrilla Gardening - 2

maak van de stad een moestuin

Een tijd is het stil geweest rondom deze beweging totdat Richard Reynolds uit London het oppakte. Hij is begonnen met een verwaarloosde plantenbak, voor zijn appartementencomplex. Door deze te beplanten en verzorgen veranderde hij op een eenvoudige wijze zijn leefomgeving. Inmiddels is Guerrilla Gardening, door de kleine en eenvoudige ingrepen, een wereldwijde beweging. Gewoon omdat iedereen het kan.Handleiding Guerilla Gardening

Dit zijn de dingen die ik geleerd heb die ik met jullie kan delen. Tips om ook de grootste teleurstelling te voorkomen.

  1. Kijk eens waar onkruid staat en niet weggehaald wordt door de gemeente. Dit zijn de plekken met kans van slagen. (de laatste tijd zie ik steeds meer van die plekken ontstaan)

  2. Kies plekken die voor de gemeente lastig te onderhouden zijn. Denk aan borden in het gras die waar ze moeilijk kunnen maaien.

  3. Houd je illegaal tuintje bij, zodat de groendienst ziet dat iemand er tijd en aandacht aan besteed. Hopelijk zien ze dat, en zullen ze je werk niet snel ongedaan maken. Komen ze langs, maak even een praatje, en ze zullen begrijpen dat je het onderhoud en er rekening mee houden. Misschien breng je elkaar nog wel op ideeën ;-)

  4. Let op waar auto’s rijden en parkeren. Plant eetbare planten minstens 5 meter van plekken waar uitlaatgassen de auto’s verlaten. Anders is het eten van deze planten niet aan te bevelen.

  5. Hondenuitwerpselen zijn niet bevorderlijk voor de groei van je planten. Kies een plek waar mensen hun hond niet uitlaten of zorg dat ze er niet bij je planten kunnen komen.

  6. Begin! Anderen zullen volgen. Hier in Amersfoort zie ik overal kleine GG tuintjes ontstaan. Rondom bomen of op verwaarloosde bouwterreinen.


Heb je een plek bij jouw in de buurt, die verwaarloosd is, en wil je tegen iets anders aankijken? Neem je groene vingers mee en ga aan de slag. Veel plezier!


Serai Bressers is architect. Ze heeft ook een eigen weblog: serai.nl


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten