Hoeveel te telen?

een moestuin beginnen - deel 5

Hoeveel te telen?Vera Greutink

Vooral als je net begint met een moestuin, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel van elk gewas je eigenlijk moet zaaien. Als je een heel zakje slazaad in een keer zaait, zal je honderd kroppen tegelijk moeten oogsten en weggeven om vervolgens de rest van de zomer geen sla te hebben.

Bij vele groentes is het dus handiger om meerdere malen (meestal twee of drie keer) in de loop van het seizoen kleinere hoeveelheden te zaaien, om op die manier ook de oogst te spreiden. Sommige groentes worden rechtstreeks gezaaid: vooral groentes die met hun wortels snel de diepte in gaan, zoals wortels of pastinaak. Andere moeten binnen voorgezaaid worden: groentes waarvoor ons seizoen eigenlijk te kort is, zoals aubergines en paprika’s.

Heb je geen ruimte voor het opkweken van plantgoed, dan kun je ook overwegen planten te kopen. En dan is het handig om te weten dat bij voorbeeld courgettes zo productief zijn, dat je aan 2 planten genoeg zal hebben – tenzij je de hele zomer elke dag courgettes wilt eten, natuurlijk.

Vanwege de verschillen in grondvruchtbaarheid en bemesting, en de schommelingen van het weer, zal de opbrengst in verschillende tuinen nooit gelijk zijn, maar onderstaand overzicht (PDF) kun je gebruiken als een richtlijn. De hoeveelheden zijn bedoeld voor een familie van vier en er staan ook tips over zaaien/planten. Bovendien vermelden we onze favoriete soorten.


PDFRichtlijn hoeveelheden plantgoed moestuin (4 personen)


Favoriete zaadleveranciers

We kiezen zelf het liefst voor kleinschalige kwekerijen met een niet al te groot, maar leuk en betrouwbaar assortiment, die snel leveren.


Dit artikel maakt deel uit van de serie ’Een moestuin beginnen’.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten