Kruiden als medicijn - 2
geneeskrachtige werking van kruiden
Tijm
Tijm (Thymus vulgaris) helpt tegen krampen en lost slijm op, bereid als thee of als kruidensiroop helpt het goed tegen hoest en andere aandoeningen van de luchtwegen. De desinfecterende werking komt ook goed te pas bij uitwendig gebruik: een sterk aftreksel toegevoegd aan badwater helpt bij allerlei soorten huidaandoeningen. Regelmatig gebruik van tijm stimuleert tevens het immuunsysteem.
Bonenkruid
Dit meerjarige bonenkruid (Satureja montana) helpt bij spijsverteringsstoornissen, maar kan ook preventief toegevoegd worden aan zware gerechten (bonen) om de vertering ervan te ondersteunen. Het wrijven van de bladeren over bijensteken verzacht de pijn.
Lavendel
De rustgevende eigenschappen van lavendel (Lavandula angustifolia) zijn alom bekend en thee (of bad) van lavendel helpt tegen hoofdpijn, depressies en nervositeit. Lavendelolie kan gebruikt worden om de slapen in te wrijven tegen slapeloosheid. Maar het kruid heeft ook een sterk desinfecterende werking en een sterk aftreksel kan gebruikt worden om (snij)wonden te wassen of om de pijn van insectenbeten te verzachten.
Rozemarijn
Als een ware “allesgenezer” geniet rozemarijn (Rosmarinus officinalis) hoog aanzien bij kruidengenezers. Thee van rozemarijn helpt tegen hoofdpijn en tegen een kater. Een aftreksel van rozemarijn, toegevoegd aan badwater, stimuleert de doorbloeding, bereid als kruidenolie kan het gebruikt worden om pijnlijke spieren te masseren. Rozemarijn is tevens een mild tonicum voor het hart en helpt tegen hoge bloeddruk. Langdurig gebruik van rozemarijn stimuleert de hersenen en verbetert het geheugen.