Mediterrane kruiden

aromatische zonaanbidders

Mediterrane kruidenShera van den Wittenboer

De vakantie staat voor de deur en misschien heb je plannen om het warme en zonnige Zuid-Europa op te zoeken. Vooral doen natuurlijk, want hier is het regelmatig te fris voor het jaar. Maar bedenk wel dat het niet zo moeilijk is om een beetje van dat warme zuiden mee te nemen naar huis. De meeste van die overheerlijke mediterrane kruiden doen het namelijk prima in eigen tuin.

Mediterrane keukenkruiden kun je heel gemakkelijk kopen bij de supermarkt. Daar liggen ze in de koeling, voorverpakt in een plastic zakje, klaar voor consumptie. Handig natuurlijk, maar niet half zo handig als zelf je eigen kruiden telen, want dan heb je ze altijd vers voorhanden.


Voorwaarden

De kruiden hebben goed doorlatende grond nodig, want ze houden ’s winters echt niet van natte voeten. Tuinier op je op zompige klei, dan is er nog niets aan de hand, want ze doen het ook prima in een pot die je vult met potgrond, gemengd met een beetje grind. Daarnaast zijn het allen zonaanbidders. Zet ze dus op een zonnige, warme plek, liefst bij een muur die ’s nachts nog wat warmte uitstraalt, want dan krijg je de meest aromatische kruiden.

Verder wordt meestal aangenomen dat mediterrane kruiden veel kalk nodig hebben, maar dat is - volgens het boek Puur Mediterraan tuinieren van Roger Bastin - maar ten dele waar. Sommige soorten, zoals de kuiflavendel, houden juist van zure grond.

Desondanks geldt voor de meeste kruiden voor keukengebruik - en in ieder geval de soorten die ik ga beschrijven - dat een kalkgift welkom is. Ze zijn doorgaans erg droogtebestendig. Geef alleen water als de grond helemaal uitgedroogd is.


Moeilijk kiezen

Er zijn zoveel heerlijke soorten te krijgen, dat het ondoenlijk is om over allen wat te schrijven. Ik zal me daarom beperken tot de makkelijkst verkrijgbare soorten.

Voor specialistische informatie verwijs ik graag naar het eerder genoemde boek, dat helaas niet meer in de boekhandel te koop is, maar dat je wel helemaal gratis kunt downloaden als PDF of ePub via de website van Kwekerij Bastin.


1 - 2 - 3 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten