Moestuinseizoen 2011

een terugblik

Moestuin in 2011Vera Greutink

In december is de moestuin al grotendeels in rust en wordt het tijd voor een terugblik op het afgelopen moestuinseizoen. Met een buitengewoon droog voorjaar, record natte zomer, gevolgd door een zeer droog en warm najaar is 2011 een jaar van weerrecords geweest. Hoe hebben de schommelingen van het weer zich weerspiegelt in de moestuin?


Winter 2010/2011

De decembermaand was de koudste in 40 jaar en we merkten het aan de hongerige konijntjes die naar de moestuin trokken om aan kolen en prei te knabbelen. Daarna ging de gemiddelde temperatuur omhoog en de maanden januari en februari waren vrij zacht. In mijn tuindagboek staat op 7 februari zelfs: “Volgens statistieken loopt de natuur 3 weken voor.”

Zeer goede oogst van winterharde sla: veldsla en winterpostelein. Bijna alle roodloof-planten hebben de winter overleefd, maar de kwaliteit van prei werd vanaf januari veel minder.


Voorjaar 2011

Alle drie de voorjaarsmaanden zijn extreem droog geweest: het was het droogste en zonnigste voorjaar in tenminste 100 jaar. Doordat de grond eerder opgewarmd was, konden we vroeg zaaien en eerder een mulchlaag aanbrengen.

De droogte betekende veel meer water geven dan normaal, maar onze gemulchte bedden hadden minder last van droogte dan in andere tuinen. De vroegste zaaisels van gemengde salades (zoals raketsla, bladmosterd, mizuna etc.) konden we al vanaf begin april oogsten.

De warmte betekende echter ook, dat deze snel begonnen door te schieten. Gewone sla groeide ook heel snel en we hebben een zeer goede oogst snijsla, kropsla en pluksla gehad. Ook veel peultjes, vroege bieten en wortels.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 21 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten