Moestuin in augustus
De moestuin van Vera Greutink
In augustus is in de moestuin een duidelijke verschuiving merkbaar: van opbouwen naar bijhouden. De meeste bedden zijn vol en het is vooral een kwestie van de behoeftes van de gewassen in de gaten houden, waar nodig wieden, water geven en bijvoeden. Het zaaien van sla vraagt in de warmte soms extra aandacht, en aan het einde van de maand kunnen winterpostelein, veldsla en mosterd gezaaid worden voor een gemengde salade in de herfst en winter. Het is natuurlijk volop oogst, dus genieten we van het (in onze streken o-zo-korte) seizoen van zomergroentes.
To do
Zaaien in volle grond
Sla, raketsla, kervel, wintersalades, veldsla, winterpostelein, snijbiet, snijandijvie, herfstradijzen
Oogsten
Tomaten, aubergines, courgette, aardappels, broccoli, paprika’s, sla, naaldboontjes, bietjes, maïs, pepers
Klusjes
Buitentomaten dieven en toppen na cca 4 trossen om rijping te bevorderen;
Kolen controleren op eitjes van koolwitje of beschermen met vliesdoek tegen insecten en vogels;
Indien nodig water geven, ca 20 liter per m² per week;
Hongerige groenten (aubergine, tomaat, paprika, meloenen, prei...) zo nodig bijvoeden met smeerwortelgier (voor recept gier, zie artikel juli)
Oude tegels of dakpannen onder pompoenvruchten leggen om rotten te voorkomen
Sla zaaien hartje zomer
Om een doorlopende aanvoer van sla te garanderen moet er regelmatig opnieuw gezaaid worden. Het probleem is, dat als de temperatuur van de bodem te hoog is slazaad niet ontkiemt. De kritische periode is een paar uur na het zaaien. Zaaien tussen twee en vier uur ’s middags betekent, dat het zaad ’s nachts begint te kiemen wanneer het koeler is. Of zet het zaad in een koele ruimte, wij zetten de zaaitray in de kelder waar de temperatuur niet boven de 18 graden komt. Zodra het zaad ontkiemt moet het in het licht gezet worden.