Moestuin in augustus - 2

De moestuin van Vera Greutink



Tomaten versus phytophtora

Zonder de aardappelziekte (phytophtora) zouden tomaten in de openlucht zulke makkelijke planten zijn: weelderig groeiend en rijk dragend. Helaas slaat in regenachtig weer het lot meestal vroeger of later toe en komen er bruine vlekken op de bladeren. Later ook op de vruchten, die dan oneetbaar worden. Dus wat kun je doen om überhaupt iets te oogsten?

  • Begin met gezonde rassen, wij hebben goede ervaringen met de “wilde” tomaten zoals “Matt’s Wild Cherry” van TomatoFest;
  • Plant ultravroege struiktomaten zoals “Latah” of “Ida Gold”, die rijpen meestal nog voordat phytophtora te erg wordt;
  • Zet de tomaten ver uit elkaar en houd ze luchtig door regelmatig te dieven;
  • Zet tomaten zo ver mogelijk van aardappels;
  • Waar mogelijk: maak een eenvoudig afdakje (b.v. van bamboestokken en plastic) of gebruik de grappige tomaplu van De Nieuwe Tuin;
  • Als planten aangetast zijn, maar de vruchten nog niet, kun je ze oogsten en binnen laten afrijpen.


Pompoenen temmen

Pompoenen telen is een geweldige investering voor de winter, want de meeste soorten kunnen maandenlang bewaard worden, bij voorbeeld in een onverwarmde slaapkamer. Het zijn echter zeer grote planten en woekeraars, ze kunnen op warme dagen tot 20 cm per dag groeien. Daardoor is het telen in kleine tuinen vaak lastig.

Een mogelijke oplossing is de planten in een cirkel leiden en de stengels met een gebogen stuk draad (haringen) vastpinnen. Markeer het midden met een stokje, om te weten waar water gegeven moet worden. In natte omstandigheden gaan vruchten die direct op de grond liggen vaak rotten. Mulchen met een dikke laag stro helpt wel, maar nog beter is een oude tegel of dakpan onder elke vrucht te leggen. Tegen het einde van het seizoen is het handig om de bladeren rond de vruchten te verwijderen om het rijpen te bevorderen.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 14 september 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten