De moestuin in juni

De moestuin van Vera Greutink

Moestuin in juniVera Greutink

Juni markeert het begin van overvloed in de moestuin. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet te stoppen met zaaien en planten om ook in de herfst en winter veel te kunnen oogsten. Bepaalde groentes kunnen pas na de langste dag gezaaid worden, andere worden al voor de tweede of derde keer gezaaid.

De droogte houdt aan, dus water geven blijft een belangrijke bezigheid. De grond onkruidvrij houden helpt ook om competitie voor water en voedsel te voorkomen, en, zoals altijd speelt mulchen hier een belangrijke rol.


To-do

Zaaien in volle grond
Knolvenkel, bietjes, bonen, wortels, courgette, pompoen, maïs

Voorzaaien
Bladkool, Chinese kool, tatsoi, pak choy

Uitplanten
Pepers, aubergines, basilicum, maïs, bloemkool, spruiten

Oogsten
Asperges, bietjes, tuinbonen, erwten, peultjes, suikererwten, radijsjes, sla, courgette, koolrabi, meiraapjes


De langste dag

Zoals we in mei de IJsheiligen in de gaten houden, is in juni de langste dag (rond 21 juni) de belangrijkste datum. Het markeert het begin van de astrologische zomer en maakt een einde aan het oogsten van asperges en rabarber. Het is makkelijk om de asperges hierna te vergeten maar een goede bemesting en onkruidvrij houden zijn een basis voor een goede oogst in het volgende jaar. Vergeet ook niet om de planten regelmatig op leliehaantjes te controleren, prachtige insecten die helaas minstens even dol op asperges zijn als wij.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten