Moestuin in maart - 2

De moestuin van Vera Greutink


Je kunt het probleem wetenschappelijk benaderen en een bodemthermometer aanschaffen, 2 x per dag de temperatuur meten, een gemiddelde berekenen en een tabel raadplegen met minimale kiemtemperatuur per soort.

Maar er is ook een simpele ouderwetse methode: ga met je blote billen op de grond zitten en als het te koud voelt, betekent het dat het te vroeg is. Wordt nudisme op je moestuincomplex niet op prijs gesteld, gebruik je voorarm, zoals wanneer je de temperatuur van een babybadje controleert.

Weinig zaden zullen kiemen als de temperatuur lager is dan 5 graden, maar de meeste zullen veel vlotter kiemen als de temperatuur een stuk hoger ligt.

Om de opwarming van de grond te versnellen, kun je, na het aan de kant harken van niet verteerde mulch, een vliesdoek of een gronddoek over het bed leggen. Na cca een week kun je dan beginnen met zaaien.


Binnen voorzaaien

Maart is de maand wanneer het op de vensterbank druk begint te worden. Er zijn nu genoeg uren daglicht per dag om het zaaien zinvol te maken – zaaien in februari levert vooral slappe, uitgerekte plantjes op.

Pepers en aubergines moeten aan het begin van de maand gezaaid worden, omdat ons groeiseizoen voor deze gewassen anders te kort is. Om vlot te kunnen kiemen hebben ze veel warmte nodig (25 graden is niet overdreven) en een verwarmd kasje of een verwarmingsmat is een goed hulpmiddel.

Heb je geen van beide, zet de bakjes dan op de verwarming. Reken er wel op dat de lagere temperatuur resulteert in (veel) langzamere kieming. Na het ontkiemen kunnen de plantjes bij een iets lagere temperatuur verder groeien.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 18 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten