Moestuin november - 2

De moestuin van Vera Greutink


Vorig jaar hebben we op 22 november tuinbonen “Aquadulce” gezaaid. Ondanks de koude winter heeft ongeveer de helft het overleefd en konden we van deze planten iets eerder oogsten dan van de tuinbonen die vroeg in het jaar gezaaid werden. Het verschil was echter klein. Ook hadden de voor de winter gezaaide bonen meer last van chocoladevlekkenziekte.


Moestuin winterklaar

Bij het oogsten van de meeste groentes is het niet nodig ook de wortels te verwijderen: knip de planten net boven de grond af en laat de wortels in de grond verteren. Alleen bij loof (cichorei) en snijbiet is de kans redelijk groot dat de planten zullen hergroeien. We verwijderen ook de wortels van alle koolsoorten, in verband met knolvoet. Deze gaan dan ook niet op de composthoop, maar in de container voor gft-afval.

Na het oogsten kan over de bedden een laag compost of stalmest verspreid worden. Deze meststoffen zullen in de loop van de winter geleidelijk afgebroken worden en de grond zal langzaam verbeteren. Oppervlakkig meststoffen aanbrengen is een veel betere manier dan onderspitten, want in de natuur verloopt het op de zelfde manier.



Bloembollen

Het wordt vaak aanbevolen om narcissenbollen rondom fruitbomen te planten. Deze bollen zouden namelijk knaagdieren bij de wortels weghouden. Over hoe dit precies zou werken, verschillen de bronnen nogal. De een beweert dat de woelmuizen nog liever dan aan de wortels van de bomen aan narcissen knagen, dus je bollen gaan misschien wel verloren, maar je boom blijft ongedeerd. De ander zegt, dat de bollen toxines bevatten die knaagdieren en ook nog eens rendieren verafschuwen. Hoe dan ook: narcissen in de bloei rondom bloeiende fruitbomen zijn prachtig!


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor maandag 14 oktober 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten