Moestuin september

De moestuin van Vera Greutink

Moestuin in septemberVera Greutink

Ook al is de koele natte zomer voor warmteminnende groentes als tomaten en aubergines niet bevorderlijk geweest, hebben er andere soorten van kunnen profiteren. Het telen van vele soorten groente blijkt wederom de beste verzekering tegen schommelingen van het weer. In september wordt het tijd om de vruchten van ons werk in het voorjaar te plukken, in te maken of op te slaan voor de winter. Er kan ook nog een laatste keer gezaaid worden: sla voor de winter in de koude bak.

To-do

Zaaien onder bedekking
raketsla, mosterd, mizuna, mibuna, (snij)cichorei, snijandijvie, wintersla, veldsla, cichorei.

Zaaien in volle grond
veldsla, winterpostelein

Oogsten
maïs, bonen, tomaten, aubergines, courgettes, pompoenen, broccoli, naaldboontjes.

Klusjes
Pompoenen oogsten en opslaan;
Zieke tomatenplanten opruimen;
Prei aanaarden en bijvoeden met brandnetelgier;
Onkruid blijven verwijderen;


Na de vakantie

Omdat we alle groentebedden voor de vakantie hadden gemulched met een laag organisch materiaal, zijn ze ondanks onze lange afwezigheid relatief onkruidvrij gebleven. De bodembedekking, samen met de ruime hoeveelheid neerslag, hebben ervoor gezorgd dat de grond vochtig bleef, ook al heeft er 4 weken lang niemand water gegeven.

De relatief lage temperaturen hadden als gevolg, dat de vruchtzetting bij aubergines en paprika’s (en gedeeltelijk ook bij pompoenen) matig bleef. Ook al kiezen we altijd voor rassen die aangepast zijn aan koele zomers, blijft het resultaat bij deze zonaanbidders onzeker.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten