Een raamtuin maken

tuinieren zonder tuin

RaamtuinTjitske Ypma

Geen tuin of balkon maar wel groene vingers en een creatieve geest? Denk dan eens aan een raamtuin. Zo’n groen gordijn van augurk, tomaat of aardbei en kruiden zoals salie, basilicum peterselie en koriander is lekker en bovendien prachtig om te zien.

Een veel voorkomende raamtuin bestaat uit gestapelde plantenpotten van geprepareerde petflessen waarvan het schenkgedeelte (de kop) hangt in het bodem deel van de fles eronder. Aan de zijkant zitten zelf gemaakte plantengaten. De constructie bestaande uit twee tot vijf flessen boven elkaar en hangt met kettinkjes vast aan het kozijn.

In zo’n raamtuin groeien de planten niet in aarde: dan zouden sommige planten last krijgen van teveel water. De planten groeien op Hydrokorrels. Ze krijgen hun voeding uit water dat, via een ingenieus systeem, rond gaat vanuit een waterreservoir onder de ‘tuin’ naar de bovenste fles of plantenpot. Van bovenaf drupt het water fles voor fles (of pot voor pot) langs de planten naar beneden tot het weer terug is in het reservoir en weer omhoog gepompt wordt.


Fanatieke uitvinders

Dit Amerikaanse ontwerp, Windowfarm v3.0 genaamd, wordt door steeds meer mensen toegepast. In Amerika zijn al 40.000 mensen aangesloten bij our.windowfarms.org. De Nederlandse windowfarms.nl en bijbehorende facebookpagina is net opgericht, maar heeft al een aantal fanatieke uitvinders in haar ledenbestand. Samen werken ze aan het optimaliseren van het ontwerp door kleine aanpassingen te testen en door steeds nieuwe plantjes te proberen.


Zelf een raamtuin maken

Wat heb je nodig? Een raam met lichtinval, liefst dus niet op het noorden. Verder onder andere petflessen; kettinkjes; een ventiel; waterslangen; een reservoir en een pompje. De complete lijst met onderdelen vind je op windowfarms.nl. Hier vindt je ook een uitgebreide handleiding. De meeste zaken die je nodig hebt kun je kopen in een aquariumwinkel of fietsenzaak.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 19 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten