Tomaten vs phytophtora - 2

De strijd tegen aardappelziekte

Slava

SlavaEen Tsjechische klimtomaat met rode tomaatjes van 5 cm doorsnee en aardappelblad. De naam betekent “Roem”. Ik heb dit ras niet enkel geplant omdat ik zelf uit Tsjechië kom, maar ook omdat het zeer vroeg én phytophtora-resistent zou zijn. Vroeg waren ze wel (eerste rijpe vruchten van alle soorten), maar resistent bleken ze niet en de planten moesten half augustus geruimd worden. Toch, door de vroege rijping, een van de betere soorten. Overigens bleken de tomaten ook gevoelig voor barsten.

www.tomatofest.com

Losetto

LosettoEen lage struiktomaat (30-50 cm) met sappige oranje kerstomaatjes. Wederom aangeprezen als phypophtora-resitent en in dit geval lijkt het ook te kloppen: ondanks de natte zomer zijn de planten nu (half september) nog steeds gezond.

De compacte planten zijn ook geschikt voor potten of hangmanden.

Grootste nadeel: de schandalige prijs van £ 3,69 voor 6 (!) zaadjes.

www.thompson-morgan.com

Matt’s Wild Cherry

Matt’s Wild CherryBreed en hoog, rommelig uitgroeiende klimtomaat die verwant is aan de wilde tomaten uit Mexico. De kleine trosjes lekkere kerstomaatjes liggen ver uit elkaar en zou je ze op de klassieke manier opbinden en dieven, dan blijft de opbrengst gering. Maar als je de planten laat uitgroeien, bijvoorbeeld gesteund door een soort kooi van gaas, blijven ze over lange tijd trossen vormen.

De gezondste tomaat die we telen, met een goede koudetolerantie. Vorig jaar konden we nog in oktober buiten oogsten.

www.tomatofest.com

Solanum spontaneum

Solanum spontaneumWederom een “wilde’ tomaat, die rommelig uitgroeit. De kleine oranje tomaten (1cm doorsnee) hangen in lange sierlijke trossen.

De planten bleven vrij lang gezond (tot eind augustus), maar omdat de vruchten pas laat begonnen te rijpen, was de oogst klein. Op de website van Real Seed Catalogue worden ze als “gedeeltelijk tolerant” en niet “resistent” genoemd, wat in onze ervaring bleek te kloppen.

www.realseeds.co.uk


Alle tomaten (behalve Losetto) werden gezaaid op 17 maart. “Latah” (de vroegste soort) werd uitgeplant op 15 mei en de overige soorten op 25 mei. Door de natte zomer werden de tomaten sterk op de proef gesteld en de oogst is dan ook minder geweest dan het in een meer gemiddelde zomer zou kunnen zijn. Daarnaast kan een geschikte standplaats helpen: dezelfde soorten die bij mijn ouders tegen een muur van het huis werden geplant en daardoor gedeeltelijk beschermd waren tegen regen, deden het afgelopen zomer een stuk beter.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten