Tuindagboek

een geweldig hulpmiddel voor iedere tuinier

TuindagboekVera Greutink

Of jouw moestuin een hectare beslaat of bestaat uit een paar potten op het balkon, een tuindagboek is een geweldig hulpmiddel voor iedereen die groene vingers wil ontwikkelen. Want met groene vingers word je niet geboren, die ontwikkel je door steeds uit te proberen en te observeren. Een tuindagboek helpt je te onthouden welke variëteiten het in je tuin het beste doen en wat de beste zaaidata zijn voor bepaalde gewassen.

Hoe je precies een tuindagboek indeelt en wat je erin opneemt is uiteindelijke een persoonlijke zaak, maar ter inspiratie geef ik hier aan hoe ik het aanpak. Mijn tuindagboek is meestal een stevig Moleskine notitieboek en dit zijn de gegevens die ik noteer:


Het weer

Vanaf het moment dat je een moestuin begint, krijgt het weer een hele andere betekenis: je bent vaak blij als het regent en je gaat waken voor late nachtvorst. Ik noteer de temperatuur, neerslag en eventueel bijzonderheden zoals sterke wind of hagel. Het is interessant om de invloed van het weer op je tuin in de verschillende tuinjaren te kunnen vergelijken.


Werkzaamheden

Denk hierbij aan aantekeningen over het bemesten, mulchen, water geven, composteren… alles is belangrijk! In 2013 heb ik zelfs bijgehouden hoeveel uren ik precies in de moestuin doorbracht, want een van de vragen die ik het vaakst krijg over moestuinieren is “Hoeveel tijd kost het?”.


Zaaien/planten

Als ik een gewas zaai, schrijf ik niet alleen welke groentesoort het was, maar ook welke variëteit en ook nog waar het zaad vandaan komt. Ik bestel zaad bij verschillende zaadbedrijven en gebruik een afkorting om ze aan te duiden – mocht het gebeuren dat het zaad meerdere malen slecht opkomt, weet ik welk zaadbedrijf mijn vertrouwen niet verdient. Daarnaast is het belangrijk om de omstandigheden waaronder ik heb gezaaid te noteren: op de vensterbank, in de kas, in de koude bak, in volle grond…

 


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten