Vaste groenten

het minder bewerkelijke alternatief

Vaste groentenVera Greutink

Vele mensen zouden graag eigen groente telen, maar kunnen niet genoeg tijd vrijmaken om elk jaar opnieuw grond voor te bereiden, te zaaien, te wieden en water te even. Voor hen zijn vaste groentes een aantrekkelijk alternatief: niet alleen hoef je ze maar een keer te zaaien, maar ze hebben ook stukken minder zorg nodig.

Omdat vaste groenten meerdere jaren groeien, ontwikkelen ze een sterk wortelstelsel en kunnen zo water en voedingsstoffen van grotere diepte halen, wat ze redelijk ongevoelig maakt voor droogte. In combinatie met een bodembedekking in de vorm van een laag grove compost kan het water geven tot een minimum beperkt worden. De planten beginnen al zeer vroeg in het jaar te groeien en zo is het al mogelijk te oogsten in de periode waarin in de klassieke moestuin pas de grond wordt voorbereid voor een nieuw seizoen.


Slakken

Vaste planten zijn veel minder gevoelig voor slakkenschade - omdat ze in tegenstelling tot de tere eenjarige plantjes vanuit robuuste wortels opkomen, kunnen ze de slakken meestal snel genoeg “ontgroeien”.


Schaduwtolerant

Daarnaast is een aantal van deze groentes redelijk schaduwtolerant, wat betekent dat een “vastegroenten-tuin” ook aangelegd kan worden op plekken die voor de veeleisende eenjarige groentes minder ideaal zijn. De meeste smalle achtertuinen met schuttingen aan beide kanten, krijgen vaak niet de vereiste 6 uur direct zonlicht. Het is ook mogelijk om vaste groentes onder fruitbomen te planten, om zo een dubbele opbrengst te verkrijgen. De vaste groentes groeien het meest intensief in het voorjaar, nog voordat de bomen in blad komen.


Decoratief

Ten slotte kennen de vaste groentes een grote verscheidenheid aan bladvormen en zelfs aan bladkleur (denk aan het blauwgroen van zeekool of de paarse pluimen van kruidvenkel), wat het mogelijk maakt om een heuse decoratieve eetbare border aan te leggen. De groentes kunnen naar wens aangevuld worden met een aantal eetbare bloemen, zoals daglelie of eenjarigen zoals Oost-Indische kers en goudsbloem. En niemand die vermoedt dat de mooie border in wezen een productieve groentetuin is!


Verder lezen

Deel 2: Meerjarige uitjes
Deel 3: Meerjarige kolen
Deel 4: Zuring
Deel 5: Brave hendrik


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten