Mindfull verspenen

Groene vingers voor beginners

Mindfull verspenenFrederike Krommendijk

De zaailingen brullen de grond uit nu het buiten warm is. Tenzij je een heel krenterige hand van strooien hebt gehad, staan de kleine plantjes al gauw hutje-mutje naar het licht te rekken. Hoogste tijd om te verspenen. Door de sterkste zaailingen meer ruimte te geven, kunnen die stevig uitgroeien. Zo krijg je precies zoveel krachtige plantjes als je nodig hebt, in plaats van een bak vol slap grut.

Verspenen is een mooi mindfull klusje: je moet je er even op concentreren maar dan is het ook een echt bevredigend karwei. Zet alles eerst klaar voor je er straks met zo’n bengelig sneu kiemplantje in de hand achter komt dat je iets vergeten bent.

Men neme: een bakje vol zaailingen, een grotere bak met zaai- en stekgrond waar je ze naar toe wilt verhuizen (individuele potjes of een zaaitray met vakverdeling kan ook), een oude theelepel, een gietertje, naamlabel.

Bevochtig de nieuwe behuizing. Niet kleddernat maar wel lekker vochtig. Prik met je vinger gaatjes in de vochtige aarde: daar komen de uitverkoren plantjes zo in.


Selecteren

Nu komt het moment om even door te bijten. Al die groene mini-plantjes zijn je even lief, maar ze kunnen niet allemaal mee verhuizen.

Wip met de theelepel zo diep mogelijk een klontje plantjes op. Trek ze heel voorzichtig uit elkaar tot individuen. Zet ze in de gaatjes in de nieuwe bak en druk voorzichtig aan. Als de zaailingen al erg lang en bengelig zijn kan het geen kwaad om ze iets dieper weg te zetten dan ze in het eerste zaaibakje stonden.

Zet de nieuwe bak terug op de plek waar de plantjes vandaan kwamen, om een beetje te acclimatiseren.

Na een dag of twee kunnen ze verhuizen, bijvoorbeeld naar de koude bak. Zo groeien ze steviger en sterker uit en raken ze bestand tegen weer en wind.

Als het gevaar van nachtvorst is geweken kun je ze uitplanten in de tuin.

Houd ze een beetje in de gaten, het kan nodig zijn ze met een net tegen vogels of konijnen te beschermen. De overige zaailingen kun je weggooien of aan een tuinvriend geven, een paar bewaren voor de zekerheid kan ook geen kwaad.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten