De Verborgen Stadstuin

de tuin van Harry Pierik

Harry PierikShera van den Wittenboer

Midden in een oude Zwolse stadswijk, achter een met vuurdoorn beklede gevel aan de Assendorperstraat, ligt de verborgen stadstuin van Harry Pierik. Aan de buitenkant verraadt niets dat hier een tuinontwerper en plantenliefhebber woont. Er is geen voortuin, er staat geen plantenbak, niets van dat al. Alleen een klein donkergroen bordje naast de voordeur waarop staat: ’Harry Pierik. Tuinontwerp. Groenadvies’ De verborgen tuin lijkt een geheim voor ingewijden. Toch geniet hij bekendheid tot ver buiten Zwolle en mag Harry jaarlijks honderden bezoekers verwelkomen. Ik ben er één van. Ik heb een afspraak en bel aan.

Harry leidt me, via de serre van het gezellig ingerichte huis, naar een klein terras. ’Koffie? Thee?’ ’Thee graag!’, zeg ik. Terwijl Harry thee zet werp ik mijn eerste blik op de tuin. Dit gedeelte van de tuin is redelijk besloten. Een ruime volière herbergt exotische vogels. Ook is er een border met bijzondere schaduwplanten. Maar het meest wordt mijn oog toch getrokken naar een klein, smal en donker paadje, dat zich aan het eind van de tuin bevindt en dat al snel verdwijnt in de dichtbebladerde begroeiing. Het maakt me heel nieuwsgierig. Ik wil nog niet alleen op ontdekkingstocht en wacht geduldig af. Daar komt Harry al met de thee en we raken in gesprek.

Van oorsprong is Harry onderwijzer. Zijn plantenkennis heeft hij zichzelf eigen gemaakt. Al geruime tijd ontwerpt hij, naast zijn werk als onderwijzer, ook tuinen voor anderen. ’Ik ben eigenlijk vanzelf in het tuinontwerpen gerold. De eerste opdracht kreeg ik jaren geleden van mensen die mijn tuin hadden bezocht.’

Er volgden er meer. Een aantal jaren geleden besloot hij minder te gaan werken om zich meer te kunnen richten op het ontwerpen van tuinen. Ondertussen is hij bijna fulltime met planten en tuinen bezig. Hij vertelt dat hij nog precies drie maandagen voor de klas zal staan, waarna hij voorgoed uit dit vak stapt zodat hij zich helemaal kan richten op het ontwerpen van tuinen.


1 - 2 - 3 - 4 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten