Aardbeienjam

met vlierbloesem

AardbeienjamVera Greutink

In juni komen de eerste aardbeien van de koude grond en deze zijn het zoetst. Combineer ze met de geurige bloesem van de vlier in een heerlijke jam om een stukje van de vroege zomer te bewaren.

Aardbeien bevatten weinig pectine dus de jam blijft relatief vloeibaar. Voor een minder vloeibare jam zou je geleisuiker moeten gebruiken of pectine (bij voorbeeld Marmello) toevoegen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan deze versie.


Aardbeienjam met vlierbloesem

Genoeg voor ongeveer 4 potjes

Benodigdheden
1 kg aardbeien
500 g suiker
Sap van 1 citroen
3 vlierbloesemschermen, helemaal open maar niet bruinend

Bereiding
Was voorzichtig de aardbeien en snijd ze in (niet al te kleine) stukjes. Doe de aardbeien in een grote pan, voeg suiker en citroensap toe en laat even marineren. Maak ondertussen de potjes schoon door ze 10 minuten in ruim water in een grote pan te koken. Droog de potjes niet af, maar laat ze op een schone theedoek uitlekken.

Trek boven een bord voorzichtig de kleine bloemetjes van de schermen. Voeg de bloemetjes toe aan de aardbeien en breng aan de kook. Laat ongeveer een half uur zachtjes pruttelen onder regelmatig roeren, totdat de jam wat dikker wordt en de achterkant van een lepel bedekt. Verwijder eventueel schuim als het zich vormt.

Schenk de hete jam in de gesteriliseerde potjes. Draai de potjes om en laat ze 10 minuten op de kop staan. Deze jam is minstens een jaar houdbaar, maar de kleur wordt wat doffer. Na openen de potjes in de koelkast bewaren en binnen een week opeten.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten