Appelcake
met hazelnoot en honing
De smaken van de herfst, gebundeld in een cake. Het beslag is gezoet met honing en krijgt extra smaak door geroosterde hazelnoten en gebruinde boter. Natuurlijk mag een vleugje kaneel niet ontbreken. Met appeltjes er in een mooi patroon opgelegd krijg je dan een cake die er leuk uitziet en nog beter smaakt.
Appelcake met hazelnoot en honing
Benodigdheden
75 g hazelnoten
120 g volkorenmeel
75 g tarwebloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel kaneel
120 g boter
160 g honing
3 eieren
125 ml yoghurt
450 g appels, geschild, klokhuis verwijderd en in achten gesneden
Bereiding
Rooster de hazelnoten in een droge pan met dikke bodem. Schud de pan regelmatig zodat de hazelnoten gelijkmatig goudbruin worden en stop als ze lekker nootachtig gaan ruiken.
Wikkel de noten in een theedoek en wrijf de schilletjes eraf – het maakt niet uit als er wat stukjes schil achterblijven.
Maal de noten in een molentje of in de keukenmachine (in de keukenmachine moet je op tijd stoppen, anders krijg je notenpasta). Roer in een kom de droge ingrediënten door elkaar: gemalen noten, beide soorten meel, bakpoeder en kaneel.
Warm de oven voor op 180°C. Beboter een bakvorm van 24 cm doorsnee en bestuif met meel.
Smelt de boter in een pannetje op matig vuur en roer totdat het bruin begint te kleuren. Schenk de boter in een kom en laat een beetje afkoelen. Voeg de honing toe en roer totdat het oplost. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg de yoghurt en eieren toe. Roer tot een gladde massa en voeg de droge ingrediënten toe.
Schenk het beslag in de bakvorm en beleg mooi met de appelpartjes. Bak ongeveer 35 tot 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin wordt en een satéprikker er schoon uitkomt.