Brandnetel-spanakopita
hartige griekse taart met brandnetels
April mag wel een van de drukste maanden in de moestuin zijn, maar het is tegelijk misschien wel de schraalste. De pas gezaaide groente komt maar langzaam op gang, brandnetels daarentegen groeien als kool.
Je kan ze zien als lastig onkruid, of als een medicinaal superfood. Ze zijn niet alleen werkzaam tegen allerlei kwalen, van bloedarmoede tot reuma, maar ze bevatten ook meer vitamines en mineralen dan welke groente dan ook. Na de lange winter is zo’n vitamineboost erg welkom.
Deze versie van de klassieke Griekse hartige taart gebruikt brandneteltoppen in plaats van spinazie, maar je kunt ook een mengsel van beide doen.
Brandnetel spanakopita
Benodigdheden
1 kopje (bruine) rijst
2 kopjes water
3 liter verse brandneteltopjes
1 eetlepel olijfolie
2 middelgrote uien, fijngehakt
3 knoflookteentjes, fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte verse kruiden zoals: majoraan, oregano, tijm
1 bakje ricotta kaas
2 eieren
70 g boter
1 verpakking filodeeg
200 g fetakaas
handvol geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
zout, peper
Bereiding
Kook de rijst in dubbele hoeveelheid gezouten water totdat het gaar is.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Stoom de brandnetels tot ze gaar zijn (ca 10 min). Verwarm de olie in een bakpan en bak de uien met knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de kruiden toe. Meng de eieren in een kom met de ricottta en de geraspte kaas. Voeg de rijst, brandnetels en het uienmengsel toe. Breng op smaak met zout en water.
Smelt de boter. Beboter een ovenschaal en leg er een plakje filodeeg in. Bestrijk met boter en leg er een andere op. Herhaal totdat je de helft van het deeg op hebt. Bestrijk met het brandnetelmengsel. Leg er weer een plakje deeg bovenop en bestrijk met boter. Herhaal totdat alle plakken op zijn. Bestrijk de bovenkant ook met boter. Snij de taart voor het bakken in een ruitenpatroon.
Bak ongeveer 45 min, of tot de bovenkant van de taart goudkleurig wordt. Serveer bij voorkeur met een salade met wilde kruiden.