Brandnetelsoep
een vitaminerijke voorjaarssoep
Het eerste wat na de winter in de moestuin begint te groeien zijn meestal niet groentes, maar onkruid. Vooral de vaste onkruidsoorten, zoals brandnetels, zijn bijzonder sterke planten, die ongedeerd door koud en nat al heel vroeg de kop beginnen op te steken. Gooi niet alle uitgerukte brandnetels op de composthoop, maar oogst ze en maak er een heldergroene, vitaminerijke voorjaarssoep van.
Brandnetelsoep met lavas
Benodigdheden
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
1 grote ui, gepeld en gesnipperd
2 knoflookteentjes, gepeld en fijngehakt
3 middelgrote aardappels, gepeld en in blokjes gesneden
200 g brandneteltopjes, gewassen
Handvol lavas scheuten (maggikruid) (optioneel)
1,5 liter water of groentebouillon
Zout en peper
100 ml slagroom, om te serveren
Bereiding
Verwarm olie en boter in een grote pan. Voeg ui toe en laat smoren totdat het glazig wordt. Voeg knoflook en aardappels toe en laat af en toe roerend een paar minuten bakken. Voeg de brandnetels en lavas (als je die gebruikt) toe en roer tot dat ze beginnen te slinken. Schenk water of bouillon in de pan en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen totdat de aardappels zacht zijn, 15 tot 20 minuten. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Serveer met een scheutje room.