Heerlijke flapjes

met snijbiet en ricotta

Flapjes met snijbiet en ricottaVera Greutink

Weinig groentes verdienen hun plaats in de moestuin zo dubbel en dwars als snijbiet. Van planten gezaaid in maart/ april kun je maandenlang plukken, vaak tot diep in het najaar. Een deel van de planten overleeft meestal de winter en geeft nog een oogst in het voorjaar, voordat ze in bloei schieten. Daarnaast is deze groente met z’n brede witte, gele of rode stelen en donkergroen blad bijzonder mooi. Niet voor niets wordt het gebruikt in elk potager - de decoratieve moestuin.

In Nederland wordt snijbiet vaak enkel als een makkelijker, maar minder geliefd alternatief voor spinazie gezien. Dat is jammer, want het is een groente met een eigen karakter en een specifieke smaak, waar we misschien aan moeten wennen, maar die niet voor spinazie onderdoet.

Persoonlijk houd ik van de ijzer-smaak van het blad en kan ik de bladeren in grote hoeveelheden eten, simpel gestoofd met een beetje knoflook. Maar dat geldt niet voor mijn kinderen - voor hen moet ik snijbiet ’verstoppen’ in ricotta en wikkelen in bladerdeeg. Zo bereid, willen ze wel elke week snijbiet eten.


Flapjes met snijbiet en ricotta

Benodigdheden
300 g snijbiet (alleen het blad wordt gebruikt)
2 teentjes knoflook
1 bakje ricotta
2 eieren
1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
Een handvol geraspte Parmezaanse kaas
1 pakje roomboterbladerdeeg (10 vierkantjes)
1 ei, losgeklopt
Sesamzaad

Bereiding
Was het blad en laat het met het aanhangend water slinken in een grote pan. Doe het in een zeef en druk er met een houten lepel op, zodat zoveel mogelijk water eruit loopt. Hak het blad grof en meng het in een kom met de eieren, ricotta, knoflook, Parmezaanse kaas en rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper.

Leg op elk vierkantje bladerdeeg een flinke eetlepel van de vulling. Besmeer de rand aan twee kanten met het losgeklopte ei en maak van het vierkantje een driehoek door het diagonaal te vouwen. Druk de randen goed aan met een vork, zodat de vulling er niet uitloopt. Leg de driehoekjes op een met bakpapier belegde bakplaat en besmeer ze met het losgeklopte ei. Besprenkel ze met sesamzaad. Ca. 20 min bakken op 210 graden.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten