Gelei van Japanse sierkwee

met steranijs

Boterham met geleiVera Greutink

De Japanse sierkwee (Chaenomeles), ook wel dwergkwee of kweeappel genoemd, is niet alleen in vele tuinen aanwezig, maar ook vaak in het openbaar groen. Daar zijn goede redenen voor: de struik groeit op alle gronden (ook al is een humeuze zandgrond het beste), in zon of halfschaduw, hoeft niet ingewikkeld gesnoeid te worden en heeft een opvallende, rijke bloei vroeg in het jaar - maart/april. In de herfst komen er ook nog eens lekker geurende eetbare vruchten op.

Het betreft hier een ander geslacht dan de “echte” kweepeer (Cydonia oblonga), maar de vruchten van deze twee heesters lijken veel op elkaar. De vruchten van de sierkwee zijn een stuk kleiner, maar net zoals bij de echte kweepeer zijn ze hard en niet rauw te eten, ze moeten eerst gekookt worden. Door het hoge pectinegehalte zijn ze goed geschikt om gelei van te maken.


Gelei van Japanse sierkwee met steranijs

Ik maak vaak jam en gelei met Marmello, gemaakt van pectine van biologische citrussen en verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel en sommige drogisten. Als je Marmello gebruikt, is er minder suiker nodig bij de bereiding en is de kooktijd maar 1 minuut. Als je geen Marmello vindt of liever een zoetere gelei hebt, kun je alleen suiker gebruiken, in de verhouding 550 g suiker op 750 ml sap. De gelei moet dan ook langer koken.

Benodigdheden
1 kg vruchten van Japanse sierkwee
1 liter water
2 stuks steranijs
1 pakje Marmello
300 g suiker

Bereiding
Snij de vruchten in stukken. Doe ze in een grote pan en voeg water en steranijs toe. Kook ze tot de vruchten zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen, ongeveer 45 minuten. Doe een kaasdoek in een vergiet boven een pan en schenk de vruchten erin. Bind de kaasdoek bij elkaar en hang die boven de pan (je kunt hiervoor een omgekeerd krukje gebruiken). Laat uitlekken, het liefst gedurende de nacht. Knijp niet in het doek, want dan wordt de gelei troebel. Meet het vocht, het zou ongeveer 750 ml moeten zijn. Breng aan de kook en voeg dan de Marmello, vermengd met suiker, toe. Kook gedurende 1 minuut en schenk dan in gesteriliseerde potjes. Draai de potjes om en laat ze 10 minuten op de kop staan. Deze gelei is minstens een jaar houdbaar.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten