Meibowl

bereid met lievevrouwebedstro

MeibowlVera Greutink

Mei is de maand van uitbundige groei in de natuur, de tijd wanneer we eindelijk weer meer tijd buiten kunnen doorbrengen. Er is geen drank beter geschikt om de zomer in aantocht te verwelkomen dan meibowl, een traditionele drank bereid met lievevrouwebedstro.

Lievevrouwebedstro (Asperula odorata syn. Galium odoratum) is een inheemse overblijvende plant die vooral in loofbossen voorkomt. In de tuin kan deze makkelijke voorjaarsbloeier als bodembedekker geplant worden onder bladverliezende bomen.

Lievevrouwebedstro werd van oudsher ook als een geneeskrachtige plant gebruikt, tegen slapeloosheid en neerslachtigheid en om spijsvertering te ondersteunen.

De geur, die te danken is aan het gehalte aan cumarine, komt pas vrij als de plant verwelkt en wordt bij drogen alleen maar sterker. Gedroogd lievevrouwebedstro kan in de linnenkast gelegd worden om motten te weren.


Meibowl

Benodigdheden
1 klein bosje lievevrouwebedstro
2 dl cognac
½ l droge witte wijn
1 eetlepel suiker
2 l wijn
½ l champagne of sodawater

Bereiding
Doe de kruiden in een grote glazen pot, bestrooi met suiker en voeg cognac en ½ liter wijn toe. Laat overnacht trekken. Haal de kruiden eruit, en voeg de rest van de wijn en soda of champagne toe.

Koud serveren.


Wel nog een waarschuwing: grote hoeveelheden lievevrouwebedstro kunnen hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten