Rabarber-maiscake
een veelzijdige, niet al te zoete cake
Een veelzijdige, niet al te zoete cake met rabarber die voedzamer wordt door de toevoeging van volkorenmeel en maïsmeel. De cake kan tegen een stootje, dus je kunt hem bijvoorbeeld ook meenemen op de eerste picknick van het jaar of serveren bij een brunch.
Maïsmeel is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, fijngemalen of grof. De grovere versie wordt ook als polenta verkocht. Allebei kunnen gebruikt worden, maar polenta geeft het deeg een beetje meer “bite”. Volkorenmeel kan eventueel vervangen worden door tarwebloem.
Rabarber maiscake
Benodigdheden
150 g maïsmeel (fijngemalen of polenta)
150 g tarwebloem
75 g volkoren tarwemeel
3 theelepels bakpoeder
snufje zout
3 eieren
125 ml zonnebloemolie (of andere milde olie)
250 ml yoghurt
100 g rietsuiker
50 g donkere basterdsuiker
geraspte schil van een onbespoten sinaasappel
sap van 1 sinaasappel (cca 80 ml)
600 g rabarber, in stukjes gesneden
50 g rietsuiker
½ theelepel gemalen kaneel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een grote rechthoekige bakvorm (de mijne is 23 x 33 cm) en bekleed de bodem met bakpapier. Meng alle drie soorten meel met bakpoeder en zout in een grote kom. In een kleinere kom, roer eieren met olie, yoghurt, beide soorten suiker en sinaasappelsap en -schil goed door elkaar, totdat de suiker grotendeels is opgelost. Voeg het eiermengsel toe aan het meel en roer totdat alles net gemengd is. Giet het beslag in de bakvorm en maak de bovenkant een beetje glad. Beleg het beslag met de rabarberstukjes. Meng suiker in een kleine kom met kaneel en strooi het mengsel over de rabarber. Bak totdat een satéprikker er schoon uitkomt, ongeveer 50 tot 60 minuten. Laat de cake afkoelen op een rooster, haal uit de bakvorm en snijd in stukken om te serveren.